<

Zovko zatražila od Europske komisije da reagira na ugrožavanje slobode vjere u BiH

Članovi Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta na današnjoj su razmjeni mišljenja s povjerenikom za susjedstvo i proširenje, Oliverom Varhelyijem, razgovarali o Izvješću Parlamenta o Istočnom partnerstvu, usvojenom na današnjoj sjednici, pomoći Europske unije zemljama iz susjedstva u suzbijanju epidemije COVID-a 19, Turskoj i budućim eksternim financijskim instrumentima, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Zamjenica koordinatora Europske pučke stranke (EPP) za vanjske poslove, Željana Zovko, naglasila je da se nadolazećim sastankom na vrhu obilježava 10. obljetnica programa Istočnog partnerstva. Također, je ukazala na jasnu poruku koju ovo Izvješće šalje regiji, uključujući poruku da Europski parlament prepoznaje i cijeni postignuti napredak, ali ukazuje i na otvorena pitanja i izazove s kojima se Istočno susjedstvo još uvijek suočava. Kao stalna izvjestiteljica za Azerbajdžan, Zovko je iskazala posebnu zainteresiranost za razvoj pregovora o Okvirnom sporazumu između Europske unije i Azerbajdžana, te je u tom kontekstu postavila pitanje povjereniku Varhelyiju kako vidi budućnost ovog Sporazuma i hoće li sastanak na vrhu dati novi poticaj nastavku pregovora.

Sljedeće pitanje zastupnice Zovko za povjerenika Varhelyija bilo je vezano za službenu reakciju Europske komisije na ozbiljne prijetnje upućene Katoličkoj crkvi u Bosni i Hercegovini i kardinalu Puljiću, koji je zbog održavanja svete mise za žrtve bleiburške tragedije u Sarajevu prošle subote bio žrtva medijskih napada i ugrožavanja njegove vjerske slobode i prava na kulturu sjećanja. Zovko je podsjetila kolege zastupnike da je Europski parlament u rujnu 2019. godine usvojio Rezoluciju o značaju europskog sjećanja za budućnost Europe, kojom se osuđuje svaki vid agresije počinjene u okviru totalitarnih režima./HMS/

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Ured za Hrvate: Do 120 stipendija za učenje hrvatskog jezika

Read Next

Bošnjački ministri blokiraju Odluku o raspodjeli sredstava MMF-a

Follow On Instagram