18 MJESECI OD UBOJSTVA JOZE KAFADARA, A UBOJICA I DALJE NEPOZNAT

By

Vijest koja se 3. svibnja brzinom svjetlosti proširila BiH, ali i regijom, bila je vijest o ubojstvu Joze Kafadara Čikonje, vlasnika tvrtke “Ovnak”. Ovo ubojstvo ulilo je ponovno strah u stanovnike Šušnja, koji su preživjeli ratnu golgotu, ali i u Hrvate Lašvanske doline.  No, iako je prošlo više od 18 mjeseci nakon stravičnog ubojstva, bitnijih pomaka u istrazi još uvijek nema.

5454c3f6-5db4-4b53-9648-1866b0765237-jozo-kafadarPodsjetimo, prije više od 18 mjeseci, poznati bh. poduzetnik, ubijen je s više hitaca na putu u rodnom selu Šušanj kod Zenice. U trenutku ubojstva, Kafadar je na konju obilazio radnike koji su nakon majskih poplava, sanirali lokalni put i vodovod. Upravo je njegova tvrtka poznati kozmetički lanac trgovina “CM” i “Ovnak” financirali ovaj infrastrukturalni projekt.

Dok je Kafadar obilazio radnike vodovoda, nemilosrni ubojica ispucao je dva metka u prsa, a nakon što je nesretni Kafadar pao, ispucao mu je još dva hica u leđa. Ovo stravično ubojstvo prijavljeno je pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojske županije 27. svibnja prošle godine, a nedugo zatim istragu je preuzela Federalna policija. Međutim, ni dvije godine kasnije, istražitelji nemaju ni naznake tko bi mogao biti kriv za ubojstvo Kafadara. Dvije godine ranije, u travnju 2012. godine, Kafadarov sin, Anto Kafadar nastradao je u prometnoj nesreći, međutim istražitelji nisu mogli pronaći nikakvu poveznicu između ova dva slučaja.

Nekoliko mjeseci nakon Jozina ubojstva, među mještanima su se pokrenule priče kako je Kafadar, vrlo moguće, zasmetao konkurenciji nakon što je odlučio snažno širiti svoj lanac trgovina “CM”. Pojedinci komentiraju kako, dok se bavio stočarstvom i širio svoju farmu kupovinom zemljišnih posjeda, nije smetao nikome.

Iz policijskih izvora tvrde kako slučaj još nije zatvoren, ali većih informacija nema. No,tijekom proteklih mjeseci, dvije osobe iz Kafadarovog sela privođene su pod sumnjom da imaju određena saznanja o zločinu, međutim, obje privedene osobe uspješno su prošle poligrafsko testiranje.

Udruga poslodavaca Vitez ubrzo nakon Kafadarovog ubojstva ponudila je i nagradu od 50. 000 KM za informacije koje bi mogle pomoći u razrješenju slučaja, ali kako navode, nitko se nije javio. Moguće je, kažu, da ovaj iznos pojedincima nije dovoljan za informacije kojima raspolažu.

Kafadar je među svojim sumještanima i ostalim građanima bio poznat po svom karitativnom radu, pomaganju drugima, a zaposlio je i na stotine ljudi.Nije objavljeno da li je obitelj primala prijetnje ili bilo kakve pokušaje ucjene.

You may also like

Hot News