<

HNS: Izvršiti presude domaćih i europskih sudova važan korak prema EU

-Potpisivanje Sporazuma u kojem su sadržani principi za formiranje vlasti budućih partnera na državnoj razini uz posredovanje veleposlanika Lars Guner Wigemarka, kao izaslanika Europske unije u Bosni i Hercegovini, predstavlja ogroman korak u konačnom rješavanju državne razine vlasti i formiranju novog Vijeća ministara. Veleposlanik Wigemark, prijatelj ove zemlje kao i Europska unija zagovornici su što skorijeg napretka i ispunjavanja uvjeta za put BiH u EU – priopćeno je iz HNS-a BiH, javlja HMS.

Hrvatski narodni sabor  pozdravlja napore i političku spremnost koji su uloženi od strane izbornih pobjednika, kao i pomoć naših europskih partnera i prijatelja koji su prepoznali važnost jednog ovakvog sporazuma.

Iz HNS-a su mišljenja da potpisani principi uz maksimalno uvažavanje svih aktera predstavljaju smjernice koje u konačnici trebaju ubrzati procese, prije svega u kontekstu unutarnjih političkih dogovora kao i rješavanja ključnih pitanja prijeko potrebnih za naš euroatlantski put.

-Kompromis postignut ovim Sporazumom je vrhunski primjer da je uvažavanje svih predstavnika triju konstitutivnih naroda temeljna pretpostavka za jačanje države te vladavinu prava i zakona. Posebno želimo istaknuti kako ovaj Sporazum u jednoj od svojih točaka poziva na implementaciju svih presuda i odluka domaćih i europskih sudova koji se odnose na Izborni zakon u našoj zemlji kako bi se osigurala ustavna i institucionalna jednakopravnost konstitutivnih naroda uz puno uvažavanje njihovih legitimno izabranih predstavnika. Legitimnost kao temeljno demokratsko načelo prepoznato je od strane svih europskih tijela, osobito od Europskog parlamenta kao i posljednjeg izvještaja od strane Europske komisije – priopćeno je.

HNS smatra da smjernice i principi koje su sadržani u potpisanom Sporazumu predstavljaju snažnu pretpostavku za ključni iskorak kako bi naša zemlja uskoro mogla dobiti status kandidata kao jednog od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine.

“U duhu kompromisa i međusobnog uvažavanja, pozivamo što skoriju provedbu svih sadržanih principa u Sporazumu te početak stvaranja političkog ambijenta u korist sva tri naroda i ostalih građana u našoj zemlji”, priopćeno je./HMS/

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

BiH HNS poziva na žurno imenovanje kandidata za mandatara Vijeća ministara BiH

Read Next

Papa obnovio statute Instituta za religijska djela

Follow On Instagram