<

Hrvati dogovorili zajednički nastup na lokalnim izborima u srednjoj Bosni, izuzev Zenice

Nakon jučerašnjeg isteka roka kojeg je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH postavilo za podnošenje prijava za ovjeru koalicija i listi neovisnih kandidata situacija oko koalicijskog nastupa stranaka u BiH na predstojećim lokalnim izborima konačno je mnogo jasnija. Specifičnost ovih izbora svakako će biti izraženo koalicijsko okupljanje velikih stranaka iz sva tri nacionalna korpusa u BiH u brojnim općinama diljem zemlje.

Kada su u pitanju hrvatske stranke okupljene u Hrvatski narodni sabor, one će imati zajedničke kandidate, između ostalog, u gotovo svim općinama središnje Bosne (Travnik, Vitez, Novi Travnik, Bugojno, Uskoplje, Busovača, Kiseljak, Fojnica, Jajce i Kreševo). Posljednji dogovor postignut je upravo u Jajcu pa će tako zajednički kandidat za načelnika općine Jajca ispred svih hrvatskih stranaka biti dr. Stipan Jezerčić (HDZ BiH), dok će nositelj koalicijske liste biti Ivan Jakešević, koji obnaša dužnost predsjednika općinske organizacije HDZ 1990. Jajce. Kada je pak riječ o zajedničkim listama hrvatskih stranka za općinska vijeća ondje gdje je procijenjeno kako Hrvati mogu osvojiti mandat u Općinskom vijeću samo zajedničkim nastupom postignut je koalicijski dogovor i u tom pogledu. Tako se kroz zajedničke liste za Općinska vijeća nastupa  u Uskoplju, Travniku, Jajcu, Bugojnu, Fojnici, Jablanci, Konjicu, Bihaću te u RS-u.

Kada je pak riječ o Zenici, pregovori koji su vođeni između gradskih odbora HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, Udruga proizašlih iz domovinskog rata i Koordinacije hrvatskih i katoličkih institucija grada Zenice, nisu uspjeli pronaći zajednički dogovor. Pregovori su vođeni kroz nekoliko sastanaka, na kojem je dolazilo do razilaženja oko konstrukcije zajedničke koalicije. Naime, zenički Hrvatima koalicija je predstavljala jedino rješenje za ostajanje u političkom životu grada Zenice kroz gradsko Vijeće. Budući da do dogovora o koaliciji nije došlo, preostaje vidjeti kolika je cijena ne sklapanja koalicije.  Ovim potezima Hrvati su dovedeni na rub političke egzistencije i realne mogućnosti aktivnog ne sudjelovanja u političkom životu grada Zenice, čime su još jednom potvrđeni brojni problemi koji se posljednjih godina očituju na političkoj sceni zeničkih Hrvata.

IZVOR: dnevni list/kockice

 

 

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Proslava blagdana Svetog Ante Padovanskog – Gradačac

Read Next

Ivanjski krijesovi ili paljenje Cvijetnjaka

Follow On Instagram