KARDINAL PULJIĆ I REIS KAVAZOVIĆ OTVORILI MEĐUNARODNE SUSRETE O RELIGIJI IZMEĐU RATA I POMIRENJA

By

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović danas su u Sarajevu otvorili 16. susrete Znanstvenog odbora Internacionalne fondacije “Oasis” o temi “Iskušenje nasilja – Religije između rata i pomirenja”.

U izjavi za Agenciju FENA kardinal Puljić izrazio je zadovoljstvo što se ovaj događaj dešava u Sarajevu, nakon što su susreti do sada bili upriličeni u Milanu, Tunisu, Veneciji, Bejrutu, Amanu i Kairu.

“Tako svijet pomalo upoznaje Sarajevo i BiH, gdje se dodiruju različite kulture i religije. Važno je da se stvara upravo jedna paradigma u svijetu da mi gradimo BiH, jedan ne samo suživot nego uvažavanje naše različitosti i izgradnje dijaloga” kazao je nadbiskup Puljić.

Međunarodni susreti, istakao je, trebaju dati poruku iz Sarajeva s obzirom na to da je „Sarajevo obilježeno početkom Prvog svjetskog rata i da su u prošlom stoljeću bila tri krvava rata“.

Iz tog razloga, kaže, da ovakvi međunarodni susreti trebaju biti početak pozitivne energije, izgradnje mira, suživota, jednakih prava. ” Svaki poticaj o miru i suživotu za BiH je veoma značajan. U BiH postoje snage koje mogu, trebaju i znaju graditi suživot među ljudima, ali ih treba ohrabriti da se čuje njihov glas”kazao je u izjavi za Agenciju FENA Husein ef. Kavazović.

Smatra da je pred nama vrijeme u kojem tu stihiju treba usmjeriti u kreativnu snagu, koja će moći donijeti dobro BiH. Reis Kavazović istakao je kako u tome vjerske zajednice mogu pomoći, ali ako tome prilaze iskreno.

Tijekom dvodnevnih susreta učesnici će u Sarajevu razgovarati o temi “Iskušenje nasilja – Religije između rata i pomirenja” pri čemu žele, kako je rekao za Fenu Maroun Lahham, generalni vikar latinskog patrijarha za Aman, da ukažu da nasilje u ratu nema veze s religijom.

“Poznato je da je većina terorističkih napada bila počinjena uime Boga i religije, a mi na ovim susretima insistiramo da religija nema veze s nasiljem. U slučaju da nasilje postoji ono nema veze s Bogom, jer Bog je ljubav” rekao je Lahham.

Ovaj događaj, dodao je, tretira i problem terorizma koji se “zasniva” na religiji navodeći da „su sve religije protiv terorizma, a podržavaju mir i pomirenje među ljudima“.
FENA/kockice

You may also like

Hot News