<

Predsjednica Hrvatske u posjeti Njemačkoj

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je na početku svog dvodnevnog boravka u Berlinu u ponedjeljak navečer naglasila da je cilj ovog posjeta privući njemačke poduzetnike da pojačano ulažu u hrvatsko gospodarstvo .

‘Malo i srednje poduzetništvo je kičma njemačkog gospodarstva i ovdje želim Hrvatsku predstaviti u jednom pozitivnom svjetlu, pozvati ih da rade s Hrvatskom jer je Njemačka nama jedan od najvažnijih investicijskih, vanjskotrgovinskih i turističkih partnera’, rekla je Kolinda Grabar Kitarović uoči godišnjeg prijema Udruge malih i srednjih poduzetnika na kojemu bi predsjednica u toku večeri trebala održati govor.

Predsjednica Grabar Kitarović je ukazala i na prigovore koje njemački poduzetnici imaju kada je u pitanju gospodarska suradnja s Hrvatskom.

‘Mislim da je birokracija i administracija najveći problem i to je ono s čime se često susrećemo u Hrvatskoj. I kada pokušavam sama nešto napraviti dobijem odgovore da se to tako do sada nije radilo. Dakle, moramo se mijenjati, moramo usvajati navike iz razvijenih država iz 21. stoljeća’, rekla je Grabar Kitarović.

Kolinda Grabar-Kitarović Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Ona je kao daljnje probleme s kojima se susreću strani poduzetnici u Hrvatskoj navela promjenjivost zakona i sporost sudstva.

‘Prečesto mijenjamo zakone, administrativne propise i slično. Korupcija nije toliki problem koliko je sporost pravosuđa. Znači moramo ubrzati pravosudne postupke’, rekla je hrvatska predsjednica na početku svog dvodnevnog posjeta Njemačkoj.

Na godišnjem prijemu Udruga malih i srednjih poduzetnika istaknula je kako se najvažniji planovi Hrvatske odnose na ulazak u zonu eura i u šengensku zonu kao i ulazak u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

‘Ulaskom u zonu eura i u šengensku zonu kao i u OECD Hrvatska će poboljšati svoje gospodarstvo’, rekla je Grabar Kitarović i zahvalila se na podršci Njemačke u nastojanjima Hrvatske u ostvarenju ciljeva.

tportal.hr

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Bezmasna noćna njega ili kako se brinuti o zdravlju lica i dok spavate

Read Next

Vrijeme je da organizam očistimo od toksina

Follow On Instagram