PROSLAVLJENA MISA ZADUŠNICA ZA POGINULE BRANITELJE HVO-a ZENICA U ČAJDRAŠU

By

Dana 18. kolovoza 2014. u zeničkoj župi Čajdraš svečanim polaganjem vijenaca i misom zadušnicom u župnoj crkvi, obilježena je godišnjica stradanja prve žrtve zeničkog HVO-a Zorka Žepačkića. Svečana delegacija predvođena članovima zeničkog HVO-a, HVIDR-e, predstavnicima političkih stranaka HDZ-a BiH  te HDZ-a 1990, mještanima položila je vijence na grobove pokojnog Zorka Žepačkić i pokojnog vojnog kapelana vlč. Bože Markotić.

Tom prigodom, ispred hrvatskih udruga proisteklih iz domovinskog rata, obratio se Zlatan Čalić koji je pozdravio sve prisutne te posjetio na važnost obilježavanja ovog događaja. Tom prigodom istaknuo je : ” Naš suborac Zorko Žepačkić, koja je prva žrtva rata zeničkog HVO-a , stradao je u ratnim operacijama oko grada Jajca, njegovu žrtvu i želju da pomogne svojoj braći ne smijemo nikada zaboraviti”. Potom su delegacije položile vijence i upalile svijeće te su odali počast molitvom, a potom je vlč. Ilija Karlović izmolio opijela za pokojnog Zorka Žepačkić.

Potom je svečana delegacija odala počast zeničkom kapelanu i čajdraškom župniku vlč. Boži Markotić. Položeni su vijenci i upaljene svijeće te je župnik Ilija Karlović izmolio opijela za pokojnog vlč. Božu Markotić, a potom i za sve poginule branitelje i civile.

Nakon svečanog polaganja vijenca i odavanja počasti, misom zadušnicom u čajdraškoj crkvi “Srca Isusova” služena je misa zadušnica za pokojnog Zorka Žepačkić i vlč. Božu Markotić, kao i za sve poginule branitelje zeničkog HVO-a, ali i za poginule civile. Misu je predvodio čajdraški župnik vlč. Ilija Karlović uz prisustvo zeničkih župnika don Ante Dominikovića i fra Zdravka Anđića.

U svojoj propovijedi vlč. Ilija Karlović posjetio je vjernike na važnost obilježavanja ovih događaja, na simboliku polaganja cvijeća.  Vjernike je posvetio na žrtvu koju je podnio vlč. Božo Markotić , te na njegovu duhovnu snagu i brigu o svim vjernicima tijekom rata.  Njegova ljubav spram Bogu odvela ga je u vječni život te ćemo se i mi jednoga dana sastati s njima u raju, a da se do tog trenutka trebamo moliti Bogu za spas svih duša koje putuju ka vječnosti.

Nakon svečanog misnog slavlja nastavljeno je druženje u župnom dvorištu uz vojnički ručak i piće.

SLIKE POGLEDATI OVDJE

You may also like

Hot News