<

TIMOVI NA TERENU PROCJENJUJU ŠTETU

Timovi Svjetske banke nalaze se u Bosni i Hercegovini gdje na terenu obavljaju procjenu šteta nastalih od poplava, rekla je u Sarajevu direktorica Svjetske banke za jugoistočnu Europu i centralnu Aziju Ellen Goldstein. Ona je istakla da timovi Svjetske banke djeluju u partnerstvu sa Europskom unijom, agencijama Ujedinjenih naroda, vlastima u BiH i drugim tijelima i da će se fokusirati na neke od ključnih oblasti kao što su energetika, vodosnabdijevanje, pitanje egzistencije i transporta itd.

“Surađivat ćemo s vlastima u BiH kako bi bila urađena najbolja procjena”, naglasila je Goldstein na konferenciji za novinare, održanoj u okviru Foruma za prosperitet i zapošljavanje u BiH, prenosi agencija Srna. Prema njenim riječima, sredstva Svjetske banke u BiH moći će biti preusmjerena da bi bile zadovoljene osnovne potrebe građana.

Gđa Goldstein je dodala : “Zatražila sam od Odbora direktora Svjetske banke da budu odobrene vanredne mjere u vidu ‘soft zajmova’, koji će biti iskorišteni da bi bilo odgovoreno na urgentne potrebe”. Također je istakla da je dobila uvjerenja da će BiH od Svjetske banke tražiti pripremu plana operacije oporavka.

“Takve operacije trebalo bi biti pripremljene narednih tjedana kako bi se moglo pristupiti aktivnostima obnove. Timovi koji će pripremati plan operacije odgovora u hitnim situacijama stigli su danas u Sarajevo i očekujemo da će jedan takav plan operacija biti završen do kraja lipnja”, istakla je Goldstein. Gđa. Goldstein  je istakla  da je BiH ponuđena pomoć Svjetske banke u dugoročnim mjerama u prevenciji i zaštiti od nekih eventualnih budućih prirodnih katastrofa, te podsjetila da je Svjetska banka 16. svibnja odobrila projekt zaštite od poplava u slivu rijeke Drine.

Prema njenim riječima, oporavak od poplava bit će dio šireg ekonomskog oporavka koji je BiH počela 2013. godine. “Građani BiH nalaze se u teškoj situaciji, ali dugotrajno partnerstvo Svjetske banke sa građanima BiH, ne samo da će biti nastavljeno narednih mjeseci, već će biti i ojačano”, poručila je Goldstein.

Ministar vanjskih poslova Njemačke Frank-Walter Steinmeier izjavio je da će njegova zemlja i dalje pomagati evropski put BiH, te istakao da se ne smije dozvoliti da firme na poplavljenim područjima ne mogu nastaviti proizvodnju. “Tijekom slične katastrofe u Njemačkoj  odmah smo  reagirali i na raspolaganje stavili pet milijuna eura kroz europski fond kako bi osigurali jeftine kredite za poduzeća da nastave proizvodnju ili finansirali davanje beskamatnih kredita za obnovu kuća”, rekao je Steinmeier.

 

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

PREMIJER HRVATSKE NA OTVARANJU NOVE ZGRADE MUZEJA U FOJNICI

Read Next

URUČENA POMOĆ GOSPOĐI ANKICI DELIBAŠIĆ

Follow On Instagram