<

U travnju usklađivanje mirovina, očekuje se rast od 3,5 posto, minimalna 370 KM

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje 15. travnja uskladit će mirovine, a očekuje se da će doći do povećanja od 3,5 posto za sve umirovljenike, uz iznimku onih koji primaju najvišu mirovinu. Glasnogovornik Zavoda MIO Tomislav Kvesić kazao je kako se radi o redovitom godišnjem usklađivanju mirovina koje je predviđeno novim zakonom. – To se radi svake godine na temelju dvaju parametara – realnog rasta BDP-a te indeksa potrošačkih cijena. Na osnovi tih dvaju podatka dobije se postotak. Točan iznos bit će poznat kada Zavod za statistiku objavi službene podatke o kretanju BDP-a i potrošačkih cijena, a predviđanja su da će povećanje mirovina iznositi oko 3,5 posto – objasnio je Kvesić. Najniže mirovine u ovoj godini već su povećane za 3,2 posto, pa će zajedno s novim povećanjem minimalna mirovina u FBiH iznositi oko 370 KM. Odluka o povećanju mirovina primjenjivat će se retroaktivno od 1. siječnja 2019., pa će svi umirovljenici u svibnju dobiti uvećane mirovine za travanj, kao i razliku za prva tri mjeseca. – Ukupno potrebna dodatna sredstva za ova dva povećanja iznose oko 90 milijuna na godišnjoj razini, što će se podmiriti iz redovitih prihoda Zavoda. Priljev prihoda je zadovoljavajući i neće biti problema pri isplati mirovina – kazao je Kvesić.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.ba/vijesti/u-travnju-uskladivanje-mirovina-ocekuje-se-rast-od-35-posto-minimalna-370-km-1309330 – www.vecernji.ba

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Biskup Košić: Drinske mučenice su primjer stradanja Hrvata i katolika kroz povijest u BiH

Read Next

Obavijest Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO Zenica

Follow On Instagram