“ODMICANJE”

By

Upoznavanje i zagledanje momka i djevojke obično je bivalo na sijelima i prelima gdje bi se sastajala mladež nekog sela ili kod zajedničkog obavljanja težačkih poslova: komanje kukuruza (komači), žetva (žetaoci), češljanje ili grebanje vune i dr. Najčešće su takvi susreti kod hodočašća ili poslije pučke mise. Gotovo svake nedjelje pred crkvom, ako nije bila korizma, se igralo kolo, a poslije kola na povratku kući, momci bi cure pratili ašikujući.

NosnjaU odabiru djevojke gledalo se da li je djevojka iz dobrostojeće obitelji, lijepa, zdrava i sposobna za kućanske i poslove u polju.

Cure koje su bile na glasu imale su više momaka koji su se odmicali. Odmicati se značilo je da jedan momak ašikuje s curom iduči uporedo s njom, a ostali momci kojima bi se ta cura sviđala išli su za ovim parom.

Nakon određenog vremena slijedeći na redu tapšanjem ga po ramenu, odmaknuo bi momka od cure da bi on došao na red. Po nekom pravilu svaki bi momak dobio otprilike jednako vremena za razgovor s curom. Često odmicanje protekne fer i korektno. Neki bi momci kod odmicanja namjerno izazvali kavgu, svađu pa i tuču kako bi pred djevojkom dokazali svoju hrabrost i snagu.

You may also like

Hot News