BLAGDAN MATERICE – PORTAL KOCKICE <

BLAGDAN MATERICE

Danas je treća nedjelja Došašća ili Adventa. U našem kraju ovaj dan se slave Materice. Ovaj narodni običaj ujedno je i crkveni blagdan. Materice se slave na različite načine, od mjesta do mjesta. No zajedničko je svim proslavama to što na materice majke daruju ne samo svoju, nego i drugu djecu.

U Dalmatinskoj zagori običaj je da nakon čestitanja majke djecu i čestitare darivaju suhim smokvama, keksima, slatkišima, a starije i rakijom.

Materice su poznate i po zanimljivim napjevima koji se njeguju od davnina i koji su bili neizostavni dio vremena Došašća u našem kraju. Tako su, na primjer, čestitari za Materice znali zapjevati ‘Hvaljen Isus, gazdarice! Čestitatam ti materice…’

Ovu bi pjesmu djeca pjevala svojim majkama ili bakama:

Faljen Isus gazdarice, čestitam ti materice

Došo sam preko gora da mi dadneš kulu ora (oraha)

Došo sam preko njiva da mi dadneš suvih šljiva…

Naime, djeca bi vezivala majke, bake, tražeći otkup koji se nekada davao u vidu jabuka, šljiva, oraha, pletenih papa i sl., dok se danas najčešće daje u novcu.

 

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

U HKD “Napredak” upriličena podjela paketića za blagdan Svetog Nikole

Read Next

6 biljaka i začina sa snažnim ljekovitim svojstvima

Follow On Instagram