Duhovno promišljanje fra Dejana Međugorca uz četrnaestu nedjelju kroz godinu – PORTAL KOCKICE <

Duhovno promišljanje fra Dejana Međugorca uz četrnaestu nedjelju kroz godinu

Sada kada su škole, zbog ljetnih mjeseci i ove situacije svima nama dobro poznate zbog corona virusa, pomalo opustjele i kada se knjige odmaraju od listanja, Isus nas poziva u školu koja nije opterećena nastavnim jedinicama, udžbenicima, nego upozorava na svoju osobu koja je vjernicima sav razlog ne samo učenja, već i življenja: »Učite se od mene, jer sam krotka i ponizna srca.«To je dvoje Isus pridržao za sebe, kada je u pitanju učenje kršćanskoga života.

Mnogo se vrlina može naučiti i od drugih učitelja, ali krotkost i poniznost srca Krist smatra toliko važnima da ih trebamo učiti baš od njega. Još više od toga: te su vrline pretpostavka da bi se moglo učiti. Toj rečenici prethodi ohrabrujući govor o opterećenju i odmoru: »Dođite k meni svi vi, umorni i opterećeni i ja ću vas odmori-ti.« Isusov je poziv sličan onomu iz Knjige Sirahove: »Dođite k meni svi koji me žudite i nasitite se plodovima mojim. Jer je spomen na mene slađi od meda i baština moja od mednoga saća.« (Sir 24, 19-20) Vrijeme sadašnjega trenutka ispunjeno je čekanjem, osjećajima nesigurnosti, ponekim lažnim obećanjem iz nemoći, iz želje da bude bolje te navikavanjem na čekanje.

U Evanđelju, pak, slušamo izazovne Isusove riječi za umorne od čekanja. Umor je čudna bolest, barem u svojim uzrocima, i veoma proširena: umor od prijeđenoga puta, umor od razočaranja, umor od nepravde, od osoba i laži, umor od nepovjerenja, umor od vlastitih opravdavanja i optuživanja drugih; onaj umor koji ostavlja dojam ugašenosti i nesposobnosti hoda i koji sve snažnije ritmički ponavlja: dosta mi je, ne mogu više, čini se da to nema smisla; umor koji ne proizlazi iz prošlosti, već iz budućnosti, iz straha pred onim što treba učiniti; umor pred vlastitim snovima.

Nama koji se želimo osloboditi svih jarmova možda Isusov poziv: Uzmite jaram moj na sebe, ne izgleda privlačnim, ali je Isusovim suvremenicima bio jasan. S jedne je strane slika Zakona Božjeg. Isus ne skriva da je življenje u skladu s Božjom objavom ponekad teško i zahtjevno, ali ohrabruje da je taj jaram sladak da je to breme lako. To je također slika iz svakodnevice o jarmovima koji su izrađivani prema mjeri životinje koja ga je nosila. Time poručuje da je Božji zakon nastao prema mjeri čovjeka, ne da ga optereti, nego da mu bude pomoć. S druge strane, jaram je onaj koji spaja dvije životinje da ulože zajedničke snage u ostvarenje istoga cilja, da idu istim pravcem i međusobno se pomažu.

Uzeti njegov jaram znači ići Isusovim putem, imati isti cilj, a to je: prolaziti zemljom čineći dobro! To je put Duha i način na koji se širi kraljevstvo krotka i ponizna kralja. »Učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca…« Isus se objavljuje kao pravi učitelj upravo po svojoj blizini malenima i odbačenima. Tom poukom opominje učenike da ne slijedi one koji obećavaju raskoš, sjaj i moć. Evanđelje nas uči poniznosti, malenosti, služenju, mudrosti križa, predanju za druge, bezuvjetnoj ljubavi… Vjerujemo li u takvoga Krista ili priželjkujemo »moćnoga Boga«, uz kojega bismo i sami bili ljudi moći?

fra Dejan Međugorac / portal Kockice

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: Bitka za tri mandata iz BiH u Saboru, zaštitu i ravnopravnost Hrvata

Read Next

Premoćna pobjeda HDZ-a na izborima za Hrvatski sabor, Restart koalicija debelo zaostaje

Follow On Instagram