Duhovno promišljanje fra Dejana Međugorca uz blagdan Presvetog Trojstva

By

Današnja je svetkovina koju slavimo posebna zbog toga što ne slavimo nikakav povijesni događaj, nego ispovijedamo istinu vjere. Kršćanski život započinje krštenjem. Svaki je vjernik kršten »u ime Oca, Sina i Duha Svetoga«.

Našu pažnju ova današnja svetkovina privlači dimenzijom ljubavi koju izražava otajstvo Presvetoga Trojstva. Otac, Sin i Duh Sveti jedno su, jer Bog je ljubav; Otac sve daje Sinu; Sin sve u zahvalnosti prima od Oca; i Duh Sveti je kao plod te uzajamne ljubavi Oca i Sina.»Bog je ljubav«, piše sv. Ivan. U toj rečenici sažeta je cjelokupna kršćanska vjera, poslanje Isusa Krista, njegov govor o Bogu. A tko pravo razumije i živi tu rečenicu, razumio je i živi Trojstvo. Ako je Bog ljubav, tada Bog mora biti trojedin i takvim nam ga objavljuje Isus Krist. Koju nam poruku šalje današnja svetkovina Presvetog Trojstva?

Ponajprije, Bog je zajedništvo. Nije sam. Zato smo i mi kao vjernici pozvani na zajedništvo. Bog se objavljuje zajednici vjernika. Sakramenti se slave u zajednici jer je Bog tu prisutan. Bog želi da ga pronađemo i doživimo u zajednici, a ne sami, izolirani. Bog Otac koji je ljubav, tu ljubav daje svome Sinu i Duhu Svetomu. Tako smo i mi pozvani da tu ljubav, koja je Božji dar čovjeku, širimo na ljude oko sebe. Bog želi da mi ljubimo čovjeka, jer ga Bog želi preko nas ljubiti. Zato, braćo i sestre, poruka današnje svetkovine jest: budimo zajedno. Jedna liturgijska pjesma kaže: Gdje je ljubav, prijateljstvo, ondje je i Bog.

Zato, pozvani smo širiti ljubav i prijateljstvo među kršćanima i među svim ljudima. Bog nas na to poziva, jer je to njegova bit: darivanje i ljubav. Kao što kaže sv. Pavao u današnjem drugom čitanju iz Druge poslanice Korinćanima: Braćo, radujte se, usavršujte se, tješite se, složni budite, mir njegujte i Bog ljubavi i mira bit će s vama. Danas, na veliku svetkovinu Presvetog Trojstva, otvorimo svoje srce i prihvatimo Isusove riječi o njegovom poslanju. Isus nije došao da nas sudi, nego da nam daruje spasenje. Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu.

Doista, nije Isus došao da nas sudi i osuđuje, nego da nas spasi i širom otvori vrata vječnoga raja. Neka nas Gospodin Isus u tome i ojača i učvrsti nam vjeru kako bismo i mi mogli biti sigurni da nas Bog ljubi te da ga se ne trebamo bojati, nego naprotiv slaviti i hvaliti svojim životom i našim djelima ljubavi prema bratu čovjeku. Ukoliko tako budemo i činili, sigurno nas čeka vječna nagrada, a ona glasi vječno zajedništvo s Bogom Ocem i Sinom i Duhom Svetim. Svetkovina Presvetoga Trojstva ne slavi se slučajno na osminu Pedesetnice tj. silaska Duha Svetoga jer toga je dana tajna Presvetoga Trojstva objavljena potpuno i da upravo snagom Božjeg Duha i sami možemo ljubiti i prihvaćati jedni druge i obnavljati svijet te tako sudjelovati u Božjoj volji da spasi svijet. Amen.

You may also like

Hot News