Danas je Uskrs, najveći kršćanski blagdan – PORTAL KOCKICE <

Danas je Uskrs, najveći kršćanski blagdan

Uskrs je najstariji i najveći kršćanski blagdan kojim obilježavamo Isusovo uskrsnuće i njegovu pobjedu nad grijehom i smrću.

Svetac dana

Uskrs

Uskrs je najstariji i najveći kršćanski blagdan kojim obilježavamo Isusovo uskrsnuće i njegovu pobjedu nad grijehom i smrću.

Uskrs / Foto: pixabay

12. Travnja

Danas slavimo Uskrs, najstariji i najveći kršćanski blagdan kojim obilježavamo Isusovo uskrsnuća i njegovu pobjedu nad grijehom i smrću. Za vjernike je Uskrs središte cijele liturgijske godine kao i središnje otajstvo vjere. Kako kaže sveti Pavao u Poslanici Korinćanima: „Ako pak Krist nije uskrsnuo uzaludno je doista propovijedanje naše, uzalud i vjera vaša. Zatekli bismo se kao lažni svjedoci Božji što posvjedočismo protiv Boga: da je uskrisio Krista, kojega nije uskrisio“ (1 Kor 15,14s). Uskrs svima nama koji vjerujemo u Krista jamči da ćemo i mi jednom s njime uskrsnuti, da smrt više nad nama ne gospoduje i da je ono što je prvi Adam uništio izvornim grijehom, Krist obnovio svojom smrću i uskrsnućem. Velika je to i utješna istina naše vjere. Svetkovina Uskrsa ne slavi se svake godine u isto vrijeme. Danas se ona slavi u prvu nedjelju nakon prvog proljetnog punog mjeseca (uštapa). Budući prvi proljetni uštap može biti između 22. ožujka i 25. travnja, to znači da blagdan Uskrsa može pasti samo unutar tog vremena. Skrušene molitve, procesije, obredne vatre, jela i kolači i njihov blagoslov u uskrsnoj košari, bojenje uskrsnih jaja, uskrsno čestitanje i darivanje te pjesme u slavu Uskrsa samo su dio bogatih pučkih uskrsnih običaja našega naroda. Vjernici za Uskrs odlaze na jutarnju misu ili na Veliku subotu sudjeluje na svečanom vazmenom bdjenju. Na sam Uskrs tradicijski se blaguje šunka, često domaći kruh te slastice. Hrana se prije blagovanja odnosi u crkvu na misu gdje je svećenik blagoslivlja.

Uskrs danas ne možemo slaviti onako kako smo navikli. Ne možemo u crkvu, ni na misu ni na blagoslov jela. To nije razlog da, ukoliko možemo, ne održimo sve one tradicije na koje smo navikli. Ispecimo kruh, obojajmo jaja, učinimo sve onako kako smo navikli. Pomolimo se i blagujmo u skrovitosti svoga doma, okruženi samo najmilijima. Sjetimo se i onih koji danas možda nemaju što jesti, te ako možemo podijelimo s njima ono što imamo. I Židovi su prvu Pashu slavili u sličnim okolnostima i međusobno su dijelili pashalni obrok. I Bog ih je spasio. Ne očajavajmo, nego se u molitvi predajmo Uskrslome Kristu. Predajmo mu sve svoje brige, grijehe, tjeskobe i On će nas osloboditi. Pouzdajmo se u Njegovo slavno Uskrsnuće, kojime smo spašeni te ne robujemo više grijehu i smrti, nego smo oslobođeni i preporođeni na vječni život. Proslavimo skromno okruženi najmilijima, jer gdje su dvojica i tojica skupljeni u Njegovo ime, ondje je i Gospodin. Pratimo pobožno svetu misu putem sredstava društvenog priopćavanja te papin blagoslov Urbi et orbi, Gradu i svijetu Sretan nam svima Uskrs!

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Uskrsna čestitka ravnatelja KŠC-a Zenica vlč. Vlatka Rosića

Read Next

Uskrsna čestitka uredništva portala Kockice

Follow On Instagram