<

KATOLIČKA CRKVA: Katolici u BiH najugroženiji u Europi, potrebne korjenite ustavne promjene na načelima federalizma i legitimnog predstavljanja

Na sjednici Komisije “Justitia et pax” (“Pravda i mir”) Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine ukazano je da su katolici u BiH danas fizički najugroženiji dio Katoličke crkve na cijelom europskom kontinentu.

– Svjedoci smo da se nastavlja, pa i povećava neizvjesnost fizičkog opstanka Katoličke crkve u BiH, unatoč neumornom nastojanju vodstva crkve da u ovoj politički i pravno nesređenoj zemlji bude prijeko potreban čimbenik pravednog i trajnog mira – navodi se u izjavi članove Komisije, kojom je na sjednici 6. svibnja predsjedavao biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, javlja Fena.

Komisija ponovno upozorava da se u BiH nastavlja, kako je zaključeno, nepravedna legalizacija zločina počinjenih u proteklom ratu, kao i politička previranja, sukobi i opća društvena nesigurnost, otežavanje povratka prognanih, onemogućavanje zapošljavanja osobito mladih ljudi, povećanje nestabilnosti brojnih obitelji, te afektivno i društveno razdvajanje čitavih obitelji.

Članovi Komisije su i ovaj put “potaknuli sve odgovorne da odlučnije pristupe korjenitim ustavnim promjenama države BiH na načelima federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti te legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i nacionalnih manjina”.

Apeliraju na službene predstvanike međunarodne zajednice u BiH da pruže učinkovitu političku, pravnu i materijalnu pomoć za uspostavljanje stvarne ravnopravnosti na području cijele države svih pripadnika triju konstitutivnih naroda, kao i ostalih građana.

– Komisija se pridružuje i ovaj put svima onima koji se trude oko konačnog donošenja Ustava – jednog za cijelu zemlju, umjesto dosadašnja četiri različita ustava – navedeno je, između ostalog, u zajedničkoj izjavi Komisije “Justitia et pax” (Pravda i mir) Biskupske konferencije BiH, kojima su se na sjednici pridružili i predstavnici biskupskih konferencija Hrvatske i Slovenije.

Prefekt Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja kardinal Peter Turkson također je bio kao gost Komisije “Justitia et pax” (Pravda i mir)./HMS/

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

DANAS BLAGOSLOV MONUMENTALNOG KIPA GOSPE OD LORETA U PRIMOŠTENU

Read Next

Eso i vječna hrvatska šutnja i politički fitness

Follow On Instagram