<

PAPA FRANJO: KRŠĆANSKI JE ŽIVOT RADOST U NADI

Kad smo u mraku i kad ništa ne vidimo recimo: „Znam, Gospodine, da će se žalost pretvoriti u radost. Ne znam kako, ali vjerujem.“ To je čin vjere – kazao je papa Franjo.

‘Vaša će se žalost pretvoriti u radost’, o tom je Isusovu obećanju učenicima Sveti Otac govorio u svojoj propovijedi na misi u domu Sveta Marta. Govoreći o kršćanskoj radosti, Papa je rekao da se radost ne može kupiti jer je dar Božji. Kršćanska je radost u nadi – ustvrdio je Papa. 

Sveti je Pavao bio vrlo hrabar, jer je njegova snaga bila u Gospodinu. I on se katkad bojao, a to nam se svima dogodi. Pitamo se tada: „Zar ne bi bilo bolje prihvatiti kompromise“. Pavao je znao da njegovo propovijedanje ne godi ni Židovima ni poganima; nije prihvaćao kompromise i stoga su ga progonili – kazao je Papa dodajući:
To nas potiče da razmislimo o svojim strahovima i bojaznima. I Isus je u Getsemanskom vrtu osjetio strah i tjeskobu. A u oproštajnom je govoru učenicima jasno rekao da će se svijet veseliti zbog njihovih patnji, što će se dogoditi prvim mučenicima u Rimskom koloseumu – podsjetio je Sveti Otac te nastavio:
Moramo si priznati istinu: nije cijeli kršćanski život radost. Ima suza i patnje; problema u obitelji. Problema ima preko glave, ali Isus nam veli: „Ne boj se!“ Da, bit ćete žalosni; plakat ćete, a svijet će se radovati, oni koji su protiv vas – kazao je Sveti Otac dodajući da ima i druga žalost.

Tu žalost osjećamo kad idemo krivim putom. Kada kupujemo svjetovnu radost i veselje, radost grijeha, a nakon toga u sebi osjećamo prazninu, osjećamo žalost. A to je žalost grješne radosti. Kršćanska je radost, naprotiv, radost u nadi, koja dolazi – ustvrdio je Papa.

U kušnji ne vidimo tu radost. Svakodnevne je kušnje pročišćavaju: Vaša će se žalost pretvoriti u radost. Bolesniku na umoru to ne treba govoriti, nego učiniti da to osjeti, upravo kako je Isus činio! Kad smo u mraku i kad ništa ne vidimo recimo: „Znam, Gospodine, da će se žalost pretvoriti u radost. Ne znam kako, ali vjerujem.“ To je čin vjere – kazao je papa Franjo.

papa5Da objasni kako to žalost postaje radost, Isus navodi primjer rodilje. Istina je da rađajuća žena puno trpi, ali kad u ruke uzme dijete, onda sve zaboravi. Isusova radost ostaje, iako je u nekim životnim trenutcima skrivena; tada se ne osjeća ali se poslije pojavljuje: radost u nadi. Ovo je dakle današnja poruka Crkve: Ne treba se bojati – istaknuo je Sveti Otac. 

Treba biti hrabar u patnji i razmišljati da poslije dolazi Gospodin, da dolazi radost; nakon tame dolazi sunce. Neka Gospodin svima udijeli radost u nadi. A mir je znak te radosti. Koliko trpećih, umirućih u duši ima taj mir … Mir je sjeme radosti u nadi. Je li ti duša spokojna u trenutcima tame, u teškoćama, u progonima, kad se svi raduju zbog tvoje patnje? Je li mir u tvojoj duši? Ako si miran, onda imaš sjeme radosti, koja će poslije doći. Neka Gospodin učini da to shvatimo – zaključio je papa Franjo. 
IZVOR: bitno.net

 

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

URUČENA POMOĆ GOSPOĐI ANKICI DELIBAŠIĆ

Read Next

PRVA PRIČEST U CRKVI SV. JOSIP U ZENICI

Follow On Instagram