PAPA U AFRICI: MIR NIJE MOGUĆ BEZ LJUBAVI, PRIJATELJSTVA, TOLERANCIJE I PRAŠTANJA

By

Papa Franjo stigao je jutros u Srednjoafričku Republiku, treću i zadnju državu, nakon Kenije i Ugande, koju će pohoditi tijekom svojeg petodnevnog pohoda afričkom kontinentu. U glavnom gradu Banguiju, Papa je za vrijeme mise otvorio Sveta vrata katedrale, devet dana prije početka Jubileja milosrđa, na Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije 8. prosinca.

Prije te značajne geste u zemlji koja još uvijek pati zbog oštrih sukoba, u prvome se govoru, nakon što je sletio u Srednjoafričku Republiku, obratio predstavnicima vlasti i diplomatskome zboru. Rekao je da je dolazi kao „hodočasnik mira i apostol nade“ te je potaknuo sve strane da pomognu u pomirenju, razoružanju i gajenju mira, kao i da se založe na području zdravstva i dobre uprave na svim razinama, navodi Radio Vatikan.

Nakon toga je oko podneva pohodio izbjeglički logor u Banguiju, gdje su smješteni mnogi koji su prisilno raseljeni zbog sukoba u zemlji. Rekao je da smo „svi braća, neovisno o našoj etničkoj ili vjerskoj pripadnosti“. Istaknuo je kako se valja zalagati, moliti i učiniti sve što je moguće u korist mira. No mir nije moguć bez ljubavi, prijateljstva, tolerancije i praštanja – napomenuo je Sveti Otac, potičući okupljenu djecu da ponove: „Svi smo braća“.

Papa se susreo s evangeličkim zajednicama u Srednjoafričkoj Republici

Na evangeličkom teološkom fakultetu u Banguiju, Sveti se Otac popodne oko 15 sati i 50 minuta susreo s evangeličkim zajednicama u Srednjoafričkoj Republici. U kratkom govoru Sveti je Otac istaknuo zajedničko služenje uskrslom Gospodinu i krštenje po kojemu smo pozvani da stanovništvu Srednjoafričke Republike naviještamo evanđeosku radost.

Osvrćući se na teško stanje u državi, rekao je da srednjoafričko stanovništvo dugo vremena pati zbog oružanih sukoba; stoga je naviještanje evanđelja još žurnije i potrebnije. Krist trpi u trpećima, a Bog ne razlikuje trpeće osobe. Često sam spominjao ekumenizam krvi, a sve naše zajednice pate zbog slijepe mržnje koju raspiruje đavao. Zajedničko trpljenje i poslanje mogu biti prigoda za zajednički hod na putu prema jedinstvu – primijetio je Sveti Otac dodajući:

Dragi prijatelji, podjela među kršćanima je sablazan, jer je protivna Gospodinovoj želji da svi budu jedno. Sablazan je i pred velikom mržnjom i nasiljem  kojima je izloženo čovječanstvo i pred mnogim protuslovljima koja se izdižu pred Kristovim evanđeljem. Stoga, poštujući duh uzajamnoga poštovanja među kršćanima ove zemlje, potičem vas da idete putom službe zajedničke ljubavi. To je svjedočenje Krista, koji gradi jedinstvo – zaključio je Sveti Otac.

Izvor: radiovaticana.va

You may also like

Hot News