<

Papinske bazilike pripremaju se za mise s pukom – moguće je da će se vjernicima mjeriti temperatura

Talijansko Ministarstvo unutarnjih poslova preporučilo je 13. svibnja da u crkvama ne bude više od 200 sudionika.

U pripremi za ponovno otvaranje papinskih bazilika za mise s narodom, odgovorni za sigurnosne mjere protiv širenja zaraze koronavirusom okupili su se na radnom sastanku u četvrtak 14. svibnja u Vatikanu, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Neke od mjera su termoskeneri, barem za svečane mise u papinskim bazilikama u Rimu – sv. Ivana Lateranskoga, sv. Pavla izvan zidina, sv. Marije Velike te sv. Petra – vatikanske bazilike koja može primiti više tisuća vjernika i jedna je od najvećih bogomolja u svijetu.

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni pojasnio je da će mjere biti specifične za svaku papinsku baziliku, pa će tako za baziliku sv. Petra vatikanska žandarmerija zajedno sa zdravstvenim odjelom nadzirati broj posjetitelja u tijeku liturgijskih slavlja, no još nije jasno hoće li se moći razgledavati od ponedjeljka 18. svibnja.

Talijansko Ministarstvo unutarnjih poslova preporučilo je 13. svibnja gornju granicu za crkve – 200 sudionika, a na misna slavlja na otvorenom najviše njih 1000. No, Država Grada Vatikana i njezina eksteritorijalna područja ne podliježu talijanskim zakonima.

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Zašto je Blažena Djevica Marija uvijek odjevena u plavo?

Read Next

Kćeri Božje ljubavi u Travniku proslavile Sv. Leopolda

Follow On Instagram