Proslavljena Misa na križu sv. Ante na Krušćiku – PORTAL KOCKICE <

Proslavljena Misa na križu sv. Ante na Krušćiku

Župu Srca Isusova u Čajdrašu štite i dva križa, jedan u Lađicama, a drugi na Krušćiku. Križ na Krušćiku godine 2013. posvetio je kardinal Vinko Puljić,ugradivši moći svetog Ante.

foto: Dragan Vidović

Od kada križ postoji, do danas nema točnih podataka, ali usmena predaja ga pamti genracijama, pogotovo u obitelji Štrbac, koji su generacijama živjeli na Krušćiku. Upravo djeca pokojnog Ive Štrbca i glavni su pokretači okupljanja na ovom brdu.

foto: Dragan Vidović

Svečano misno slavlje predvodio je župnik Miro Bešlić, uz koncelebraciju fra Dejana Međugorca, sina ove župe. Uz preko sto vjernika, fra Dejan je u svojoj propovijedi pozvao sve vjernike, Čajdrašane, ali i vjernike okolnih župa da se očuva tradicija i naše vrijednosti koje su generacijama naši pradjedovi prenoosili i usađivali u nas. Pričajući o prispodobi iz Evanđelja o kukolju i žitu, fra Dejan je naglasio potrebu da i mi svakodnevno u vlastitim životima naučimo prepoznavati urod od kukolja. Budući da su Židovi mništvo životnih situacija uspoređivali kroz priče i prikaze, upravo i današnje Evanđelje nudi pojednostavljen prikaz svih vjernika, među kojima ima kukolja, ali znatno više žita, i da svakim danom uz vjernički život i molitvu žito će davati bolji urod.

Svečano misno slavlje ujedno je po prvi put prenošeno uživo putem facebook stranice portala Kockice, čime su brojni vjernici mogli daleko od svoga doma biti sudionicima ovoga misnog slavlja. Nakon Mise nastavljeno je prigodno druženje uz jelo i piće.

FOTOGALERIJA

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Proslavljena sveta misa na križu sv. Ane u Lađicama

Read Next

Na otvorenju jubilarnog 30. Festivala mladih sudionici iz 80 zemalja

Follow On Instagram