<

Upriličen koncert istaknutih glazbenica u sklopu manifestacije PROROK U GRADU

U sklopu manifestacije „Prorok u gradu“ sinoć je u crkvi Svetog Ilije upriličen koncert Belme Alić i Belme Šarančić – Nahodović.
Na repertoaru su bila djela Sofie Gubaiduline, Kirila Volkova, Kaće Hadžifejzović i Sergeja Berinskog.

Belma Alić je diplomirala 2004. godine u klasi prof. Yevgeny Xaviereff-a na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. U istoj klasi završava i postdiplomski studij, 2007. godine. Doktorirala je 2016. godine na temu Nove tehnike u literaturi za violončelo XX i XXI stoljeća.

Tijekom školovanja pohađala je brojne seminare za violončelo i kamornu muziku kod profesora Herre-Jan Stegenga, Chagit Glaser, Nikola Ružević, Balazs Mate , Conradin Brotbek, Johannes Goritzki, M. Hayshi and Raphael Wallfisch. Sarađivala je s istaknutim gudačkim kvartetom Medici iz Londona i gudačkim kvartetom Manhattan.

Bila je članica Međunarodnog omladinskog gudačkog orkestra (dirigent Simon Robinson) u Sloveniji i dvije koncertne sezone Svjetskog simfonijskog orkestra muzičke omladine (dirigenti: Carlos Kalmar, Amy Andersson i Yakov Kreizberg). U junu 2011. godine je sudjelovala u akademiji za mlade muzičare u organizaciji Kamernog orkestra Evrope s dirigentom Nikolausom Harnoncourt.

Osvojila je više prvih i specijalnih nagrada na takmičenjima učenika i studenata muzike u FBiH i 2001. godine prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju Val Tidone u Italiji u kategoriji kamerne muzike (duo-klavir i violončelo) i 2010. godine specijalno priznanje za nestandardne ansamble u kategoriji Tidone folk (duo-glas i violončelo). Dobitnica je nagrade za poseban nastup na završnom koncertu seminara za gudače u Italiji (Martina Franca) 2010 godine.

Kao solista nastupala je uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije, Kamernog simfonijskog orkestra Zenica, Orkestra studenata Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, Gudačkog orkestra Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i Mostar Sinfoniette.

Svirala je s istaknutim muzičarima kao što su David Wilde, Michael Copley, Darragh Morgan, Ruth Waterman, Theodore Bikel, Edin Karamazov, Shura Lipovsky, Merima Ključo, Jeremy Joseph, Willam Conway, Nigel Osborne, Vanessa Redgrave i Tamara Brooks.

Trenutno je zaposlena kao izvanredna profesorica na Odsjeku za gudačke instrumente i gitaru na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Belma Šarančić-Nahodović (1984) je profesor iz oblasti harmonike na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Završila je studije na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu (Odsjek za muzičku teoriju i pedagogiju) i na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu (diplmirala u klasi Danijele Gazdić i magistrirala u klasi Radomira Tomića iz oblasti harmonika – koncertni izvođač). Specijalističke studije je završila u klasi Claudia Jaccomucija na Scuola Superiore di fisarmonica u Urbinu, Italija a doktorirala je na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi Geira Draugsvolla.

Sudjelovala je i pobjeđivala na mnogobrojnim takmičenjima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu. Od 2005. bila je član žirija na preko 20 takmičenja. Nastupala je s nekoliko orkestara, između ostalog sa kamerinim orkestrom Muzičke akademije u Sarajevu i sa Sarajevskom filharmonijom. Uspješnu suradnju uspostavlja i sa bh. kompozitorima čija djela premijerno izvodi na koncertima i festivalima. Među njima se izdvaja koncert za harmoniku i gudački orkestar Ivana Čavlovića „Za Belmu Š.-N.“ (2017).

Po pozivu gostuje je kao predavač na muzičkim akademijama univerziteta u Vilniusu (Litvanija), Kopenhagenu (Danska), Amsterdamu (Holandija) i Trstu (Italija), gdje pored majstorskih radionica sa studentima održava i predavanja iz oblasti Alexander tehnike u akordeonizmu. Od 2017. godine obnaša dužnost prodekana za koncertnu aktivnost Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Manifestacija „Prorok u gradu“ nastavlja se u utorak, kada će u sinagogi biti održana izložba likovnih djela, u četvrtak na rasporedu predstavljanje knjige u amfiteatru Katoličkog školskog centra, dok je za subotu 18. srpnja s početkom u 11:00 sati, predviđeno svečano misno slavlje u crkvi Svetog Ilije.

Dražen Čolić

Dražen Čolić je rođen 19.07.1980. u Zenici. Zaposlen je kao tajnik HKD"Napredak" podružnice Zenica. Na portalu Kockice radi kao novinar- istraživač.

Read Previous

Čak 45 zemalja iskeširalo je nevjerojatnu svotu novca kako bi svijet u potpunosti bio siguran od Černobila

Read Next

Zlatko Dalić: Hrvatska je živjela najljepše trenutke svoje povijesti

Follow On Instagram