Vlč. Josip Vajdner o ustoličenju biskupa Palića

By

-Vjerujem da njegov „san“ dijele i svi oni koji istinski vole ovu zemlju. Jer ne trebamo biti mnogo mudri da bismo zaključili da ovdje nikada neće biti sreće ako se bilo koji narod raduje nesreći onoga drugoga ili pak ako mu, prvenstveno političkim smicalicama, priprema nesreću – a sublimira se kroz ono što je biskup spomenuo kao „pravo jačega“.

Ovim riječima je don Josip Vajdner,  glavni urednik Katoličkog tjednika, za Hrvatski Medijski Servis komentirao današnje biskupsko ređenje monsignora Petra Palića, biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog referirajući se na biskupovu izjavu kako želi sanjati o BiH kao zemlji mira, sloge i skladnog napretka.

Vajdner pojašnjava da je ustoličenje novoga biskupa uvijek jedan od onih dana koje u životu jedne mjesne Crkve nazivamo „povijesnim“.

-To se po inerciji stvari razaznaje takvim jer – u konkretnom slučaju – nakon skoro tri desetljeća službe mons. Ratka Perića, na mjesto pastira hercegovačkih biskupija dolazi novi čovjek: mons. Petar Palić, rekao je Vajdner.

Izraz nacionalne povezanosti

Glavni urednik Katoličkog tjednika važnim drži dolazak mnoštva biskupa Crkve u BiH i Hrvatskoj što vidi kao ohrabrenje vjerujućem puku, ali i kao izraz nacionalne povezanosti hrvatskog naroda.

-Taj je, i inače veliki događaj, svojom nazočnošću uzveličao nemali broj hrvatskih biskupa s obje strane granice. To je u prvom redu očitovanje crkvenoga zajedništva – jer je sudjelovao i apostolski nuncij, kao predstavnik Svetoga Oca u BiH – ali također i izraz nacionalne povezanosti hrvatskoga naroda. Povijest će posvjedočiti da se nešto slično uvijek događalo kada je riječ o ustoličenju novoga biskupa u neku od biskupija u BiH. U ovome se može prepoznati i da hrvatski episkopat nije kao „rakova djeca“ – da svatko vuče na svoju stranu, nego u temeljnim stvarima nastoje „ista kola u istom pravcu gurati“, rekao je Vajdner dodavši da na tome tragu gleda na i sudjelovanje predstavnika hrvatskih vlasti.

Sugovornik HMS-a smatra da se oko Uskrslog Krista i njegove majke može graditi sveobuhvatna strategija ostanka hrvatskog naroda u BiH.

-Pored rečenoga, ovo je i znak ohrabrenja vjerujućem puku da se u okupljanju oko Uskrsloga Krista i njegove Majke može graditi zajedništvo iz kojega treba niknuti i sveobuhvatna strategija opstanka hrvatskoga naroda na ovim prostorima, koji želi živjeti u miru s ostalim narodima koji zemlju Bosnu i Hercegovinu doživljavaju svojom domovinom, rekao je Vajdner.

Palićev san dijele svi koji vole ovu zemlju

Vajdner se osvrnuo na Palićevu nastupnu propovijed istaknuvši da mu se čini da je novi biskup o BiH govorio upravo na tragu gore prezentiranog okupljanja i zajedništva.

-Čini mi se da je takvo nešto naznačio i biskup Petar u svojoj nastupnoj homiliji kada je – na temelju svetopisamskoga izvještaja o Jakovljevu snu – govorio da želi sanjati o zemlji BiH koja ujedinjuje a ne dijeli, koja zbog mira, dobra i budućnosti, ima pravo od zemlje „slučaja“ i „fenomena“ biti izgrađivana u zemlju odgovorne stvarnosti i novih mogućnosti življenja Božje ljubavi – kako se izrazio novi mostarsko-duvanjski biskup, rekao je Vajdner.

Vajdner ističe i da vjeruje da Palićev „san“ dijele i svi oni koji istinski vole ovu zemlju.

-Jer ne trebamo biti mnogo mudri da bismo zaključili da ovdje nikada neće biti sreće ako se bilo koji narod raduje nesreći onoga drugoga ili pak ako mu, prvenstveno političkim smicalicama, priprema nesreću – a sublimira se kroz ono što je biskup spomenuo kao „pravo jačega“, rekao je Vajdner.

Glavni urednik Katoličkog tjednika ocijenio kako možemo biti radosni jer je biskup Palić “zagazio u ovdašnju stvarnost”.

-U tom smislu, možemo ipak biti radosni da je biskup Petar već zagazio u ovdašnju stvarnost te ujedno i dao ohrabrenje u vidu riječi: „Želimo, Gospodine, baciti svoje mreže, ne kako bismo drugoga zarobili i ograničili mu slobodu, nego kako bismo ga pozvali u Tvoje zajedništvo u kojemu nam dopuštaš da budemo bolji ljudi“, rekao je Vajdner./B. G./HMS/

You may also like

Hot News