Gudeljević u posjetu hrvatskoj katoličkoj misiji u Bernu

By

Ministrica Ankica Gudeljević posjetila je Hrvatsku katoličku misiju u Bernu, Švicarska Konfederacija, te se tom prilikom susrela sa misionarom, fra Gojkom Zovkom koji je informirao ministricu Gudeljević o aktivnostima i izazovima s kojima se svakodnevno susreću.

Hrvatska katolička misija u Švicarskoj broji 12 misija, a Bern je jedna od najvećih. Prema podacima Ureda za statistiku, u Švicarskoj Konfederaciji živi 28.966 Hrvata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, no s obzirom na to da se navedeni broj odnosi na osobe isključivo hrvatskog državljanstva, a na temelju procjene hrvatskih katoličkih misija, smatra se kako  Švicarskoj ima oko 80.000 Hrvata pri čemu je većina iz Bosne i Hercegovine.

Službeno, broj Hrvata u Švicarskoj konfederaciji opada, što je većinom posljedica njihove naturalizacije, odnosno stjecanja švicarskog državljanstva čime automatski izlaze iz statistike: stranac. Iako Hrvata ima u svim švicarskim kantonima, kao mjesta najbrojnije koncentracije Hrvata izdvajaju se Zurich, Aargau, St. Gallen, Bern, Tessin, Luzern, Solothurn, Basel, Schaffhausen i Wallis.

Hrvati se u Švicarskoj uglavnom okupljaju u kulturnim i sportskim udruženjima, no međusobno nisu povezani krovnom organizacijom.

Važna uloga u očuvanju hrvatskog jezika i kulture te hrvatskog identiteta u Švicarskoj Konfederaciji svakako pripada i Hrvatskoj nastavi kao i raznim Internet i tiskanim medijima putem kojih Hrvati dobivaju redovito informacije o aktivnostima i planovima zajednice.

Fra Zovko je zahvalio ministrici na posjetu te poželio uspješan daljnji rad. /HMS/

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News