Komarica primio generalnog konzula RH i veleposlanika Kraljevine Nizozemske

By

U četvrtak 16. rujna banjolučki biskup Franjo Komarica primio je u Biskupskom Ordinarijatu u Banjoj Luci u posjet generalnog konzula Republike Hrvatske u Banjoj Luci Zorana Piličića i veleposlanika Kraljevine Nizozemske u BiH Jana Waltmansa.

S konzulom Piličićem je razgovarao, između ostalog, o predstojećim događanjima u biskupiji: blagoslovu caritasova dječjeg vrtića na Petrićevcu i obilježavanju Međunarodnog dana mira i godišnjice Europskog centra za mir u Mariji Zvijezdi u utorak, 21. rujna.

Konzul se zanimao i za proces povratka bespravno uzurpirane crkvene imovine u Mariji Zvijezdi, gdje je predviđena izgradnja Europskog centra. Biskup ga je obavijestio da Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove Banje Luke nije ni odgovorila na žalbu koja je uložena još prije tri mjeseca, 15. lipnja „za ispravku greške u katastru nepokretnosti“, te je on morao uputiti „urgenciju da navedeni organ odmah donese rješenje“ kojim će konačno nakon dugog vremena riješiti ovu upravnu stvar i ispraviti višedecenijsku nepravdu koja se čini Katoličkoj Crkvi u Banjoj Luci.

Veleposlanik Kraljevine Nizozemske je prvi put stigao u Banju Luku i želio pohoditi biskupa Komaricu o kojem je čuo od svojih sugrađana samo lijepe vijesti. Pokazao je biskupu i kopije članaka o njemu i njegovim kontaktima s humanim ljudima iz Nizozemske, koji su godinama pomagali karitativne akcije biskupa Komarice u pomaganju žrtava rata i u liječenju ratnih rana. Zanimao se za aktualnu situaciju katolika i za akcije koje biskup, zajedno sa svojim suradnicima poduzima u korist općeg dobra.

Biskup ga je izvijestio o nekim od aktualnih projekata biskupije, koji služe pomirenju i izgradnji zajedničkog života u BiH te u ostvarivanju i učvršćivanju pravne države.

Veleposlanik Waltmans je pohvalio nastojanje Katoličke Crkve u BiH oko odgojno-obrazovnih i karitativnih projekata.

Biskup je veleposlaniku zahvalio za njegovo zanimanje, a obojica su zaključila da će se i ubuduće susretati, piše TABB.

T.M.I., KT

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News