LJUBIĆ: Non paper najviše odgovara slovenskoj opoziciji i bošnjačkom političkom u Sarajevu

By

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine (HNS BiH), rekao je za N1 kako non paper o podjeli BiH skoro sigurno ne dolazi iz radionice vlade Janeza Janše, a da najviše odgovara slovenskoj opoziciji i bošnjačkom političkom u Sarajevu.

Ljubić je kazao da non paper nikako ne odgovara Janši, ni kao dokument ni kao rasplet. Zašto odgovara bošnjačkom političkom Sarajevu – pojasnio je ovako:

“Pojavio se u fazi raspleta afere ‘malina respiratora’, i kada je istraga došla do KCUS-a. Odgovara i zbog razočaranja zbog pisma Blinkena, stajališta EU i Sattlera. Na neki način – zazor prema ovom javnom non paperu kojeg je Hrvatska s pet zemalja EU pripremila kao dokument za raspravu u lipnju o BiH i jugoistoku Europe”, rekao je Ljubić.

Ovaj Janšin non paper nije relevantan, kazao je. Komentirao je i kome bi on geostrateški mogao odgovarati?

Božo Ljubić: Jedino država po mjeri tri konstitutivna naroda

“Mogao bi izići iz radionice velikoalbanskih i velikosrpskih stratega. Nema relevantnost niti će polučiti posljedice”, jasno je rekao Ljubić.

Ljubić vjeruje da će ga, ako već nisu, glavne zemlje međunarodne zajednice već odbaciti. Prema njegovom mišljenju – jednonacionalne države nisu realne u Europi, a kroz historiju su nastale vojnom silom ili kulturnom supremacijom.

“U BiH ne postoji nijedna od tri etničke nacije koja je dovoljno snažna da bi porazila druge dvije ili jedna koja je kulturno superiorna. Naš jedini put je da uvažavajući jedni druge gradimo državu po mjeri tri konstitutivna naroda i svih njenih građana”, rekao je Ljubić.

Na spomen rata zbog non papera, gost N1 je kazao da mu je svjedočio izbliza, kao ratni kirurg u Sarajevu, Mostaru i kao ratni ministar zdravstva.

“Najradikalniji ljudi koji prijete ratom su oni koji su rat proveli izvan BiH ili su tada bili djeca”, izjavio je.

“Govori se o još nekim non paperima, ali nitko iz vana nije izašao s radikalnim stajalištima o BiH – a u BiH čujemo radikalne stavove. Od jednog čujemo mirni razlaz, druga dva ukidanje, međunarodna zajednica govori o ukidanju kantona, entiteta”, naveo je Ljubić, ali je dodao da ne treba čuditi nimalo Pahorovo pitanje koje je uputio članovima Predsjedništva BiH.

Ljubić: Najlakše je izlaziti sa zapaljivim retorikama

“Kada mi u BiH čujemo takve signale. BiH može jedino biti na načelima na kojima je uspostavljena u Daytonu. Kao federacija, a oblik federalizma trebamo nadograđivati. Najlakše je izlaziti sa zapaljivim retorikama i očekivati podršku birača”, ocijenio je Ljubić.

Prilika za harmonizaciju odnosa u Bosni i Hercegovini je izmjena Izbornog zakona i realizacija presuda Sejdić-Finci i Ljubić, ocijenio je.

“Dayjton nije idealan, nije do kraja pravedan, ali Dayton je apotekarskom vagom definirao odnose u BiH – i svaki pokušaj da se oni poremete, nakon svega što se u ratu dešavalo, ide na štetu svih u Bosni i Hercegovini”, kazao je on.

Ljubić očekuje da će proces oko Izbornog zakona biti okončan do šestog mjeseca, a da će BiH u ovoj 2021. godini imati novi izborni zakon koji će zadovoljiti bitne odluke europskih sudova./HMS/

vaš svijet informacija

KOCKICE TV

Kockice TV je internet televizija koja djeluje u sklopu Hrvatskog medijskog centra “Kockice” u Zenici. Kroz naš rad nastojimo vam omogućiti izravne prijenose događaja koji su bitni za život zeničkih Hrvata. Naš rad je volonterski i stoga vas pozivamo da nas podržite i omogućite daljni rad putem novčanih donacija

You may also like

Hot News