Od Vijeća ministara zatraženo da se cijepljenim i onima koji su preboljeli koronu omogućiti dolazak u BiH

By

Delegati Doma naroda Federalnog parlamenta, zaključkom su danas na sjednici predložili Federalnoj vladi da u suradnji i dogovoru s županijskim vladama izradi zajednički pravni akt kojim će regulirati postupanje u smislu zaštitnih i drugih mjera, a na temelju sedmodnevne incidence i broja hospitaliziranih pacijenata, u cilju efikasnijeg postupanja nadležnih tijela u trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Drugim zaključkom je federalni Dom naroda inicirao Vijeću ministara BiH da izmijeni sadašnja pravila te za strane državljane koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu preko državne granice uvede obavezu da pritom pokažu negativan PCR ili antigenski test ne stariji od četrdeset osam sati ili potvrdu o preležanom COVID-u ne stariju od šest mjeseci ili, pak, potvrdu da su vakcinisani protiv te bolesti.

Ovi zaključci su doneseni nakon što je delegatima na sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta predočeno više periodičnih informacija o epidemiološkoj situaciji u Federaciji Bosne i Hercegovine, počev od kraja veljače do 12. travnja.

Situacija je bolja nego na početku trećeg vala epidemije COVID-a, ali i dalje iziskuje oprez, kazao je u uvodnom obraćanju član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Sanjin Musa.

Ranije je uvedena praksa da se tokom aktuelne epidemije, članovima i Predstavničkog doma i Doma naroda podnose redovne periodične informacije o epidemiološkoj slici u Federaciji BiH.

Sjednica Doma naroda je u toku, nastavljena je narednim točkama dnevnog reda.

You may also like

Hot News