PEHAR Bilo je hitnije nabavljati zaštitnu opremu nego respiratore

By

Na današnjem suđenju Fadilu Novaliću i drugima svjedočio je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar koji je govorio o planu potreba medicinske opreme te o sastancima koje je imao u Vladi FBiH.

Isprva je postojalo nekoliko planova potrebe u kojima se količina artikala razlikovala, a u onom konačnom koji je poslan Vladi FBiH je iskazana potreba za 300 respiratora. U tom planu nije precizirano da respiratori moraju biti upotrebljivi na intezivnoj njezi, nego samo da ga moraju koristiti i djeca i odrasli.

Davor Pehar je istaknuo da je inzistirao na nabavci zaštitne medicinske opreme koja je bila u tom trenutku prioritet. No, Pehar je istaknuo da je dva dana kasnije pala odluka da se nabave respiratori.

Zanimljivo je i da Zavod za javno zdravstvo FBiH ima ugovornu obavezu u vidu tehničkog prijema/verifikacije respiratora, a da je Pehar o tome upoznat tek u svibnju, nakon što su respiratori stigli u Sarajevo. Prema Preharovim navodima Vlada Federacija BiH nije uopće obavještavala Federalni krizni stožer Civilne zaštite.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja kaznenog djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsificiranje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsificiranje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsificiranje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

You may also like

Hot News