Schmidt: Paket izbornih reformi treba biti u skladu i s odlukama Ustavnog suda i mirovnog sporazuma

By

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt danas je ponovo dao do znanja kako će njegov ured insistirati ne samo na provedbi presuda Europskog suda BiH, već i Ustavnog suda BiH koja nalaže izbor legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda u dom naroda i Predsjedništvo BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

To se može zaključiti iz odgovora OHR-a na upit N1 televizije o Schmidtovim izjavama na konferenciji u Njemačkoj, kada je kazao da su Komšića kao predstavnika Hrvata izabrali Bošnjaci. Razlog za reakciji OHR-a bila je i izjava Željka Komšića da je loše što je Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, zauzeo jednu stranu.

“Čim vi to uradite, u problemu ste. Onda sve što radi dalje će izazivati sumnju”, kazao je Komšić, nakon današnjeg razgovora s veleposlanicima EU u BiH.

“Visoki predstavnik je u nedjelju, 5. rujna, sudjelovao na Konferenciji Njemačkog atlantskog društva, koja je imala za cilj upoznati sudionike s posebnim karakteristikama političkog i izbornog sustava BiH kako bi se dobila podrška za BiH. Visoki predstavnik je zahvalio predsjedavajućem Predsjedništva Komšiću koji je dao značajan doprinos ovoj konferenciji svojom izjavom putem video linka. Visoki predstavnik je govorio o situaciji i opisao različite stavove, pri čemu je napomenuo da su trenutni razgovori o reformi izbornog zakona teški. On nije stao ni na čiju stranu, a predložio je da se zajednički radi kako bi se na vrijeme započeli razgovori o zakonu ili izmjenama zakona, prije održavanja izbora 2022. godine. Visoki predstavnik poziva zakonodavna tijela u BiH da provedu preporuke ODIHR/GRECO -a i Venecijanske komisije i prezentiraju paket izbornih reformi koji je u skladu s demokratskim principima i odlukama Europskog suda za ljudska prava i odlukama Ustavnog suda BiH koje se odnose na izbore. Svaki zakon treba poštivati principe Općeg okvirnog sporazuma za mir”, navodi se u odgovoru Ureda visokog predstavnika u BiH za N1./HMS/

You may also like

Hot News