SIP dbio upis za glasanje izvan BiH za 27.960 birača

By

Središnje izborno povjerenstvo  BiH odbila je upis 27.960 birača u izvod iz središnjeg  biračkog spiska za glasanje izvan BiH na predstojećim lokalnim izborima.

SIP BiH saopštio je da će ovaj izvod objaviti na svojoj internet stranici, vodeći računa o zaštiti osobnih podataka.

Izvod iz središnjeg biračkog spiska za glasanje izvan BiH se objavljuje da bi birač koji je bez svog znanja, odnosno mimo njegove volje upisan u taj spisak, imao mogućnost podnošenja žalbe.

Odluka će biti objavljena na web-stranici, a u prilogu odluke se nalazi baza podataka CIK-a o odbijenim prijavama kojoj se može pristupiti putem unošenja osobnih podataka u aplikaciju “Provjerite da li je vaša prijava odbijena”.

Žalbe na navedenu odluku mogu se podnijeti Apelacionom odjeljenju Suda BiH putem SIP-a do sutra do 24.00 sata.

Navedeno je da se, izuzetno, dokazi (izjave ovjerene kod nadležnog organa, akti nadležnih organa o adresi boravišta izvan BiH i drugi) kojim se osporava odluka SIP-a mogu dostaviti najkasnije do ponedjeljka, 5. listopada, do 16 časova, pod uvjetom da je žalba dostavljena u roku.

Žalbe se dostavljaju putem faksa na broj +387/33251329, putem mail-a prijavapp@izbori.ba ili osobno u sjedište SIP-a, Ulica Danijela Ozme broj 7, Sarajevo.

Sutra od 8 do 16 sati u sjedištu SIP-a radit će služba (pisarnica) za prijem eventualnih žalbi.

SIP BiH je pozvao birače koji su podnijeli prijavu da glasaju izvan BiH, da posjete web-stranicu ove komisije i da provjere da li je njihova prijava odbijena i eventualno iskoriste mogućnost podnošenja žalbe.

Sve prijave za glasanje izvan BiH, gdje postoji sumnja u postojanje krivičnog djela, SIP će dostaviti Tužilaštvu BiH.

SIP je donio odluku o određivanju biračkih mjesta za glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH prema kojoj će biračka mjesta za lokalne izbore 2020. godine biti otvorena u Ambasadi BiH u Beču, Generalnom konzulatu BiH u Stutgartu, Generalnom konzulatu BiH u Muenchenu, Ambasadi BiH u Oslu, Ambasadi BiH u Beogradu i Generalnom konzulatu BiH u Chicagu.

You may also like

Hot News