Biden prvo prestigao Trumpa u Georgiji, pa onda i povećao prednost

By

NOVO 13:38 – Šef glasačkog odbora u Georgiji Gabriel Sterling objavio je da u toj saveznoj državi ostaje još 8.197 dopisnih glasova za prebrojati. Upozorava da se radi o procesu koji traje i da neće biti gotov tako brzo.

– To je proces. Tu su još glasački listići iz vojske i inozemstva, oni stižu danas, dodao je.


12:46 – Prema najnovijim podacima CNN-a, u Georgiji za sada vodi Joe Biden za 1096 glasova. Biden vodi i u Nevadi za 11.438 glasova, kao i u Arizoni za 47.052 glasa. Donald Trump trenutno ima 18.229 glasova prednosi u Pennsylvaniji. U Pennsylvaniji je ostalo još 160.000 neprebrojanih glasačkih listića, javlja Guardian.


10:31 – Joe Biden je preuzeo vodstvo po broju glasova u saveznoj državi Georgia i sada ima prednost za 917 glasova, javlja CNN. U toj se saveznoj državi trenutno prebrojava posljednjih jedan posto glasova.

U Nevadi trenutno vodi Joe Biden za 11.438 glasova. U Pennsylvaniji Trump ima 18.229 glasova prednosti, dok u Arizoni Biden ima prednost za 47.052 glasa.


10:20 – I Donald Trump i Joe Biden još uvijek imaju šanse pobijediti na američkim predsjedničkim izborima. Evo što im je za to potrebno.

Joe Biden mora osvojiti Pennsylvaniju, ili dvije od četiri savezne države: Arizonu, Sjevernu Karolinu, Nevadu i Georgiju.

Donald Trump bi za pobjedu na izborima morao osvojiti tri od četiri savezne države: Arizonu, Sjevernu Karolinu, Nevadu i Georgiju, i uz to pobijediti i u Pennsylvaniji.


10:17 – Pristaše predsjednika Donalda Trumpa prosvjedovale su u četvrtak navečer protiv izbora koje smatraju namještenima i ukradenima i sukobile se s protuprosvjednicima dok se nastavlja prebrojavanje glasova u presudnim državama.

Opširnije pročitajte OVDJE.


09:45 – Prema najnovijim podacima, u saveznoj državi Georgia razlika između dvojice kandidata za američkog predsjednika se dodatno smanjila i sada iznosi samo 463 glasa u korist Donalda Trumpa. U Nevadi Joe Biden ima 11.438 glasova više. U Pennsylvaniji je 18.229 glasova u korist Trumpa, dok je u Arizoni Biden u prednosti za 47.052 glasa.


09:01 – Donald Trump je u 02.30 po lokalnim vremenu objavio tri poruke na Twitteru.

U jednom tvitu Trump upozorava da bi rezultati u Georgiji mogli Senat prebaciti u ruke Demokrata, u slučaju da on ne osvoji drugi mandat, čime je njegova pobjeda još važnija, tvrdi.

Tvitao je i o ‘ilegalnim glasovima’, a napisao je i da je ‘Twitter izvan kontrole’.

‘Lako osvajam predsjedništvo SAD-a s LEGALNIM GLASOVIMA. PROMATRAČIMA nije ni na koji način bilo dopušteno raditi svoj posao, pa se stoga mora utvrditi da su glasovi izbrojani u tom razdoblju NEZAKONITI GLASOVI. Vrhovni sud SAD-a bi trebao o tome odlučiti!’, napisao je Trump.

Twitter je njegove objave ponovno označio kao ‘zavaravajuće’.


08:43 – U saveznoj državi Georgia trenutno je razlika između dvojice kandidata vrlo mala. Donald Trump ima samo 665 glasova više od Joea Bidena.


06:56 – Brojanje glasova i dalje traje, a utrka je tijesna.

U Georgiji Joe Biden trenutno zaostaje za Donaldom Trumpom za 1.709 glasova, no u postocima su oba kandidata izjednačena (49,4%).

U Pennsylvaniji Biden zaostaje za 22.576 glasova.

U Arizoni Trump zaostaje za Bidenom za 47.052 glasa.


06:41 – Trumpovo vodstvo nad Bidenom u Pennsylvaniji se smanjilo na 22.398 glasova. Dvojica kandidata su sada vrlo blizu: Trump ima 49,59 posto glasova, a Biden 49,36 posto. U Georgiji su kandidati u ovom trenutku izjednačeni (49,4%).


06:35 – U Philadelphiji policija navodno istražuje dojavu o planu za napad na kongresni centar Pennsylvanija, gdje dužnosnici prebrojavaju glasačke listiće.

6abc Action News izvještava da je policija uhitila jednog muškarca, nakon što su dobili dojavu o skupini, moguće i jednoj obitelji, koja se dovezla iz Virginije kako bi izvela napad. Zasad nema izvješća o ozlijeđenima, a Guardian javlja da još uvijek nije moguće potvrditi ovaj događaj.


5:30 – Nastavlja se ludnica na istoku SAD-a. U Pennsylvaniji Biden se približio Trumpu na samo 24.484 glasova, a u Georgiji je razlika samo 1.805. Međutim, kako stvari stoje na konačne rezultate i proglašenje pobjednika morat ćemo pričekati još neko vrijeme. U tri okruga u Georgiji već su prestali brojati i najavili da nastavljaju sutra.

U cijeloj državi ostalo je oko 14.000 neprebrojenih glasova.

Također, senator Bob Casey za CNN je rekao da ne vidi načina da Pennsylvanija već danas proglasi pobjednika…

Brojanje glasova nastavlja se i na drugom kraju zemlje, a tamo su sve oči uprte u Arizonu. Tamo aktualni predsjednik smanjuje prednost za Bidenom, a izborne centre okupirali su Trumpove pristaše.

image

Courtney Pedroza

image

Courtney Pedroza


3.40 – S novim rezultatima iz Clayton Countryja Biden je došao na samo 1902 glasa od Trumpa u Georgiji. U posljednoj ‘turi’ glasova, njih čak 1154 je otišlo na stranu Bidena, dok je Trumpu pripalo samo 165. Loša vijest za predsjednika je i ta što iz istog okruga treba stići još 5726 glasova.


3.15 – Joe Biden je iz minute u minutu sve bliže pobjedi na predsjedničkim izborima. Trumpova prednost u Georgiji se potpuno istopila, sada je razlika samo 2.500, a ostalo je za prebrojati još oko 16.000 glasova.

Ništa bolja situacija za Trumpa nije ni u Pennsylvaniji, državi u kojoj je Trump imao čak 600.000 glasova prednosti. Sada je razlika samo 48.854 glasova, a ako se nastavi u tom ritmu, Biden će osvojiti 20 elektora koji mu garantiraju mandat u Bijeloj kući. Loša vijest za predsjednika je i činjenica da još uvijek pristižu glasovi iz Philadelphije, grada u kojem je  Biden na 80 posto…

U ovom trenutku aktualnom predsjedniku nije nikakva utjeha da je smanjio Bidenovu prednost u Arizonu, državi koju je AP još tijekom izborne noći proglasio Bidenovoj. U Arizonu sada je razlika 46.000…


1:27 – Trumpova prednost u Georgiji gotovo se potpuno istopila. U ovom trenutku aktualni predsjednik SAD-a ima oko 3.600 glasova prednosti, a u igri je još 18.000 glasova. Ako Trump ne dobije Georgiju, gotovo je nemoguće da izvuče pobjedu.

Za Bidena dobre stvari dolaze iz Pennslyvanije, razlika je smanje samo na 64.000 glasova. Ako tu Bien pobijedi, priča je gotova – SAD su dobile novog predsjednika.


1:25 – Zanimljivo, tri velike američke TV kuće, ABC, MSNBC i CBS prekinule su Tumpovo obraćanje iz Bijele kuće čim je spomenuo da je on pobjednik izbora. A to se zapravo dogodilo u desetoj sekundi njegova govora.

– Ponovno smo u neobičnoj situaciji ne samo da moramo prekinuti predsjednika SAD-a, već da ga moramo korigirati – rekao je voditelj MSNBC-a Brian Williams.


00.45 – Počelo je obraćanje Donalda Trumpa u Bijeloj kući.  Kao što se očekivalo, predsjednik SAD-a tvrdi da je prevaren.

– Ako brojite legalne glasove, ja sam pobjednik. Ako uzmete u obzir nelegalne, ja gubim. To znači da su ukrali izbore!

Predsjednik je potom hvalio činjenicu da su Republikanci zadržali senat, ali i govorio o odlično odrađenom poslu u Ohiju i Floridi.

– Napravili smo stvarno dobar posao, stotine milijuna dolara bili su protiv nas. Ovo što se događa ja sam najavio odavno. Glasanje poštom je čista korupcija. Koliko god im glasova nedostajalo, oni su ih odnekud pronašli. Koruptivni sustav, ništa drugo!

Kao primjer, naveo je Pennsylvaniju.

– Imali smo prednost od 700.000 glasova, a sada se odjednom prednost otopila na 90.000. U Georgiji sam uvjerljivo dobio, a sada postoji mogućnost da izgubim.

Trump je rekao da je najbolji dokaz da je prevaren činjenica što su se Demokrati žalili na Trumpove promatrače.

– Zašto im smetaju ako ne misle varati? Cijeli sistem je osmišljen kako bi moje glasače zadržali kod kuće. Pennsylvania je najbolji primjer koruptivnog sistema iz redova Demokrata. Išao sam u školu tamo, znam o čemu govori.

Kaže da sve što želi je poštene izbore.

– Na taj način pobjeđuje Amerika. Na kraju ću ja pobijediti, imam puno dokaza da sam pokraden. Čuli smo puno horor-priča i ne smije dopustiti ovu sramotu. Nadam se da će istina izaći na vidjelo i to vrlo skoro.


23:55 Predsjednik SAD-a Donald Trump planira se obratiti javnosti u 18:30 sati po lokalnom vremenu, što je 00:30 sati po hrvatskom.


23:10 Donosimo pregled situacije u saveznim državama u kojima je ishod izbora neizvjestan:

Arizona (11 elektorskih glasova) – premda Associated Press tvrdi da je Arizona pripala Bidenu, u toj se državi treba prebrojati još 450 tisuća glasova, od kojih će 300 tisuća doći iz okruga Maricopa u kojem se nalazi glavni i najmnogoljudniji grad te države Phoenix. Državna tajnica Katie Hobbs ne zna kada će se prebrojati preostali glasovi, a CNN piše da je rekla da će slika u toj državi biti jasnija nakon petka.

– Bidenova prednost u Arizoni iznosi nešto manje od 68 tisuća glasova

Georgia (16 elektorskih glasova) – dužnosnici ove savezne države u 15 su sati po lokalnom vremenu (21 sat po hrvatskom) konstatirali da se treba prebrojati još 47 tisuća listića, od kojih će 17 tisuća doći iz okruga Chatham u kojem se nalazi Savannah, petog najmnogoljudnijeg grada države.

– Trump Bidenu ovdje bježi 9,5 tisuća glasova

Nevada (6 elektorskih glasova) – teško je reći koliko se listića još treba prebrojati u ovoj saveznoj državi jer je Nevada glasačke listiće poslala svim registriranim glasačima. Listići poslani poštom pristigli do 3. studenog brojat će se do 10. studenog. Dužnosnici okruga Clark u kojem se nalazi Las Vegas i 70 posto glasača Nevade rekli su da će svoje glasačke listiće prebrojati do kraja tjedna.

– Biden u Nevadi ima prednost od nešto manje od 12 tisuća glasova

Sjeverna Karolina (15 elektorskih glasova) – ne očekuje se da će ova savezna država rezultate ažurirati prije idućeg tjedna. Dužnosnici će do 12. studenog čekati da im pristigne 116 tisuća glasova onih koji su glasali u odsustvu. Sjeverna Karolina uvažit će svaki glas koji stigne do 12. studenog u 17 sati po lokalnom vremenu. No, još se ne zna koliko je od tih 116 tisuća ljudi glasalo poštom, a koliko je došlo na biralište. Broj potencijalno poštom poslanih glasačkih listića koji se treba pribrojati dosadašnjem saldu može biti i manji od 116 tisuća.

– Trump u ovoj državi ima prednost od oko 76 tisuća glasova

Pennsylvania (20 elektorskih glasova) – u ovoj se državi treba prebrojati još otprilike 370 tisuća glasova. Državna tajnica Kathy Boockvar rekla bi djelatnici biračkih mjesta “veliku većinu” glasova mogli prebrojati do kraja četvrtka te da bi se mogao znati pobjednik u toj državi. Pennsylvania će uvažiti svaki poštom poslani listić koji dođe do petka.

– Trump u Pennsylvaniji uživa prednost od nešto više od 90 tisuća glasova, ali treba spomenuti da je ta razlika u jednom trenutku iznosila 600.000 glasova


22:30 Predsjednički kandidat Demokratske stranke Joe Biden u četvrtak se obratio javnosti te ponovio da se svaki listić mora izbrojati te da ne sumnja da će on i kandidatkinja za potpredsjednicu Kamala Harris pobijediti.

“Nitko ili ništa drugo osim američkog naroda neće birati predsjednika. Znači, svaki se listić mora izbrojati. To ćemo vidjeti, tako i treba biti. Demokracija je ponekad neuredna i zahtijeva strpljenje. To se strpljenje nagrađuje već više od 200 godina. Cijeli nam svijet zavidi na našem političkom sustavu. Osjećamo se dobro u ovom trenutku. Nemamo sumnje da ćemo pobijediti. Tražim mir, proces radi, glasovi se broje i uskoro ćemo znati rezultat. Bog vas blagoslovio i Bog blagoslovio naše vojnike”, rekao je Biden.


21:45 – Državni tajnik savezne države Georgije Brad Raffensperger rekao je da se u toj državi još treba prebrojati 47.277 glasova te da Trump u toj državi trenutno uživa prednost od 12.835 glasova ispred Bidena.

The Guardian navodi da se tek trebaju prebrojati glasovi iz okruga koji naginju ka Demokratima pa nije nemoguće da Biden nadoknadi tu razliku.


20:15 – Registrator glasača u okrugu Clark u saveznoj državi Nevadi Joe Gloria rekao je da se nada da će se “veći dio” glasova u tom okrugu koji se tek trebaju prebrojati obraditi do subote ili nedjelje.

Gloria je rekao da se u tom okrugu treba obraditi nešto više od 63 tisuće glasova, a The Guardian piše da se očekuje da će većina njih otići Bidenu.

Urednik portala Nevada Independent Jon Ralston tvrdi da on ne vidi kako bi Trump mogao pobijediti u Nevadi. “Biden u Nevadi trenutno vodi za 11 tisuća i 400 glasova. Demokrati će osvojiti glasove koji su stigli u srijedu i na dan izbora. Njih ima 63 tisuće. Ostaje još 60 tisuća provizornih koje će Republikanci i Demokrati podijeliti među sobom. Ne vidim kako Trump tu može pobijediti”, napisao je Ralston na Twitteru.

Fox News piše da je državna tajnica savezne države Nevade Barbara Cegavske rekla da će se brojevi glasova koje su Trump i Biden dobili u toj državi ažurirati u petak ujutro po lokalnom vremenu. Biden u toj državi vodi za nešto više od 11 tisuća glasova.

Državna tajnica savezne države Pennsylvanije Kathy Boockvar rekla je za CNN da se u toj državi treba obraditi još 550 tisuća glasačkih listića te da bi se do kraja četvrtka mogao doznati pobjednik u toj saveznoj državi.


19:05 – U Georgiji se treba prebrojati još nešto više od 50 tisuća glasačkih listića, a Trump u toj saveznoj državi vodi za 13,5 tisuća glasova, javlja CNN.


18:45 – Situacija za Bidena je u ovom trenutku prilično jasna. Ako osvoji Nevadu i Arizonu, on je novi predsjednik SAD-a. Međutim, to ne znači da nema ambicija napraviti preokret u Georgiji i Pennsylvaniji…

Vrhovni sud savezne države Pennsylvanije poništio je odluku nižestupanjskog suda kojom je dužnosnicima Trumpove predsjedničke kampanje dopušteno blisko promatranje procesa glasanja, javlja Fox News. Vrhovni je sud rekao da Trumpova kampanja nije ponudila dostatnu količinu dokaza da se nešto nepravilno događa u procesu brojanja glasova. Trumpova će kampanja stoga morati poštivati prethodno utvrđena pravila promatranja.

The Guardian piše da je okrug Allegany, okrug u kojem se nalazi drugi najveći grad te savezne države Pittsburgh, prestao brojati glasove jer je ispravnost 29 tisuća glasova osporena sudskim putem. Uz to, šest tisuća listića morat će se ručno prebrojati jer ne mogu bez problema ući u skener. Prebrojavanje u tom okrugu nastavit će se u petak u 9 sati po lokalnom vremenu. S obzirom na to da u okrugu Allegany treba prebrojati još 35 tisuća glasova, šanse su male da će se u četvrtak doznati ishod glasovanja u Pennsylvaniji.

Trump u Pennsylvaniji vodi za 115 tisuća glasova. U srijedu ujutro ta je prednost iznosila oko 600 tisuća. Nadalje, još se 17 posto glasova koji su predani u Philadelphiji, najvećem gradu Pennsylvanije, trebaju prebrojati, a Biden u tom gradu vodi s 80 posto dobivenih glasova.


18:10 Sudac u saveznoj državi Georgiji odbio je zahtjev Trumpove kampanje kojim se htjelo onemogućiti brojanje navodno neispravnih glasačkih listića. Dužnosnici Trumpove kampanje na sudu nisu ponudili dokaz koji bi potkrijepili svoje tvrdnje da članovi izbornih odbora pokušavaju brojati neispravne glasačke listiće onih glasača koji su glasali u odsustvu, piše The Guardian.

Bidenova prednost u Nevadi povećala se na više od 12 tisuća glasova, javlja CNN.


18:05 Vodstvo Trumpove predsjedničke kampanje planira predati tužbu u gradu Las Vegasu u saveznoj državi Nevadi u kojoj žele zaustaviti brojanje “ilegalnih” glasova u Nevadi, a tvrde da imaju dokaze da su u toj saveznoj državi glasali mrtvi i oni koji ne žive u toj državi. Tužbu bi trebali službeno najaviti tijekom konferencije za medije u četvrtak, piše Fox News.

Joe Biden u Nevadi trenutno vodi za manje od osam tisuća glasova.

Sud u saveznoj državi Pennsylvaniji u četvrtak je članovima Trumpove kampanje odobrio praćenje brojanja glasova u Konvencijskom centru u Philadelphiji s distance od 180 centimetara, javlja Fox News.

Nadalje, Trumpova prednost u Pennsylvaniji smanjila se na 116 tisuća glasova.


17:40 Trumpova prednost u saveznoj državi Georgiji smanjila se s 18 tisuća glasova na nešto manje od 15 tisuća glasova, javlja CNN.

Američki je predsjednik ponovno na Twitteru ustvrdio da je na djelu izborna prevara. “Rezultati u svim državama u kojima se projicira da će pobijediti Biden bit će osporeni na sudu. Vara se s glasovima, vara se na izborima. Puno je dokaza – samo pogledajte medije. POBIJEDIT ĆEMO! Amerika prva!”, napisao je Trump.

Državni odvjenik savezne države Pennsylvanije Josh Shapiro rekao je da bi velika većina neizbrojanih glasova u saveznoj državi Pennsylvaniji, njih 700 tisuća, premda nije mogao precizirati koliko je točno neizbrojanih glasova ostalo, trebalo biti prebrojano do kraja četvrtka po lokalnom vremenu.


16:50 “Preciznost je ključna, brzina je super, ali preciznost je temelj. “U Georgiji je još ostalo 60 tisuća glasova za prebrojati”, rekao je državni tajnik savezne države Georgije Brad Raffensperger.

Raffenspergerov glasnogovornik rekao je da se nada da će se do kraja znati pobjednik predsjedničkih izbora u toj saveznoj državi.

Podsjećamo, Trump trenutno u Georgiji vodi za 18 tisuća glasova.

Raffensperger je dodao da se s brojanjem glasova kasni jer su neki djelatnici izbornih odbora zaboravili učitati glasove u računala.


16:30 – Američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je ponovno objavio izjavu koju je Twitterov algoritam označio kao “djelomično ili potpuno spornu”, odnosno kao izjavu koja predstavlja namjerno krivi navod./jutarnji.hr/

You may also like

Hot News