GRLIĆ RADMAN: Hrvatska na svim međunarodnim forumima govori o potrebi promjena Izbornog zakona u BiH

By

Odbor za vanjsku politiku i Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske Hrvatskog sabora u srijedu su više od tri sata analizirali političku situaciju u BiH i tamošnjem položaju hrvatskog naroda.

“Svi smo se složili da je važno zadržati aktivnu dinamiku kad je u pitanju briga za Hrvate u BiH i podržati promjenu izbornog zakona koji bi eliminirao sve one oblike diskriminacije i nejednakosti te osigurao prava triju konstitutivnih naroda”, rekao je nakon sjednice ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić radman.

“Mi ulažemo velike napore, osvješćujemo sve forume na kojima Hrvatska sudjeluje, a ne treba zaboraviti da smo članica Europske unije i NATO-a”, dodao je Grlić Radman.

Podsjetio je da je Hrvatska u ožujku pripremila non-paper kojim je “otvorena rasprava o zapadnom Balkanu”.

Hrvatska je u tom dokumentu, koji su potpisali i Slovenija, Mađarska, Bugarska, Grčka i Cipar, istaknula da BiH mora ostati u središtu pozornosti EU, a da je njezino članstvo u tom savezu prioritet prije kojeg se mora ostvariti sveobuhvatna transformacija cijelog društva.

Grlić Radman je u srijedu ponovio kako BiH može biti funkcionalna samo ako se poštuju temeljna načela Daytonsko-pariškog sporazuma koji “jamči” legitimno predstavljanje triju konstitutivnih naroda, “što sada nije tako” u tamošnjem Predsjedništvu i Domu naroda./Hina/HMS/

You may also like

Hot News