Hrvatska će turistima sufinancirati antigenske testove

By

Uz dobru epidemiološku situaciju možemo očekivati i veći postotak nego prošle godine, rekla je hrvatska ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u HTV-ovom Dnevniku odgovarajući na pitanje koliki bismo postotak u sezoni mogli ostvariti u odnosu na 2019.

Ranije je objavljeno kako će sredinom travnja početi cijepljenje 70.000 turističkih djelatnika. Brnjac je u Dnevniku rekla kako su anketom došli do broja od oko 68.000 turističkih djelatnika koji bi se željeli cijepiti.

“Turistički djelatnici su u direktnom kontaktu. To je epidemiološka mjera kojom možemo spriječiti daljnja žarišta”, rekla je Brnjac.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FHRTvijesti%2Fvideos%2F253510986487492%2F&show_text=false&width=476

“Prvenstveno će se gledati kakva je epidemiološka situacija. Nakon toga, naravno da će turisti gledati kakva je procijepljenost turističkih djelatnika. Važan im je i segment samog projekta Siguran boravak u Hrvatskoj ili Safe stay in Croatia, gdje smo razradili sve epidemiološke standarde, protokole, zajedno s HZJZ-om, kojih se trebaju pridržavati svi naši u turističkom sektoru”, rekla je Brnjac.

Navela je kako je do sada oko 12.000 objekata dobilo oznaku Safe stay in Croatia. Uvedene su tri razine kontrole – jedna će ići od Ministarstva, a druga će biti sa strukovnim udruženjima. Treća i najvažnija je sam gost – turist će moći vidjeti kako se netko i pridržava li se svih mjera i protokola, rekla je Brnjac.

“On će putem QR-koda u tom objektu u kojem se nalazi vidjeti koji su to protokoli, koji su standardi, pridržavaju li se svi toga i direktno će moći poslati mail, svoj komentar, koji ide direktno na Ministarstvo, i u tom slučaju, ako je negativan, taj objekt neće dobiti tu oznaku”, rekla je Brnjac.

Na pitanje o cijeni antigenskih testova na mobilnim punktovima za testiranje stranih gostiju koji se vraćaju u svoje zemlje nije mogla dati konkretan odgovor, no rekla je kako će država pokriti dio troška.

– Država će pokriti dio troška, sudjelovat će u dosta velikom iznosu što se tiče same cijene antigenskog testa, rekla je Brnjac.

You may also like

Hot News