Njemačka se zadužuje za još 60 milijardi eura

By

Njemački Bundestag odobrio je u petak rebalans budžeta koji će se financirati dodatnim zaduživanjem od 60 milijardi eura, radi povećanja pomoći poduzećima i zdravstvu tijekom pandemije, što će na godišnjoj razini podići dug na rekordnu razinu.

Vlada kancelarke Angele Merkel, koju čine pripadnici njene konzervativne Kršćansko-demokratske unije (CDU) i koalicioni partneri iz Socijaldemokratske partije (SPD), imali su dvotrećinsku većinu u parlamentu, koja je neophodna za privremenu suspenziju ustavom utvrđenih ograničenja zaduživanja, izveštava Reuters.

S rebalansom bdžeta, neto zaduživanje zemlje u ovoj godini će iznositi nešto više od 240 milijardi eura. Ministar financija Olaph Scholz je priliko obraćanja u Parlamentu branio prijedlog vlade pozivajući se na obećanje o ublažavanju ekonomskih posljedica tijekom trećeg vala pandemije.

„Tako ćemo nastaviti do kraja. Jer, nakon pandemije želimo oporavak u punoj brzini“, rekao je on.

Otprilike 25,5 milijardi eura od novog duga otići će na produženje finansijskih linija za likvidnost preduzeća koja su pogođena lokdaunom, a gotovo 15 milijardi eura će biti dato bolnicama i za vakcinacije, prenio je Tanjug.

Ukupan budžet za ovu godinu porašće na oko 548 milijardi eura, a više od 40 posto će biti finansirano zaduživanjem, navodi britanska agencija.

You may also like

Hot News