PLENKOVIĆ: Pozdravljamo, ali ne možemo biti zadovoljni

By

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozdravio je presudu kojom su bivši srbijanski obavještajci Jovica Stanišić i Franko Simatović u Den Haagu osuđeni na 12 godina zatvora, no dodao da Hrvatska ne “može biti zadovoljna” tom odlukom zbog uloge tog dvojca u “najstrašnijim zločinima”.

Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove (MICT) u Den Haagu u srijedu je osudio Simatovića i Stanišića na 12 godina zbog uloge u zločinima u Bosanskom Šamcu, objavivši u presudi da nema dovoljno dokaza ni za jednu drugu optužbu tužiteljstva, pa tako ni za zločine u Hrvatskoj.

“Smatramo da su Stanišić i Simatović bili među ključnim ljudima za provođenje velikosrpske politike i agresije na Hrvatsku i BiH i da su sudjelovali u najstrašnijim zločinima poput Vukovara, Škabrnje i Srebrenice”, rekao je hrvatski premijer, dodavši kako još nije imao prilike u potpunosti proučiti presudu.

“Vjerujemo da će MICT u žalbenom postupku na adekvatan način uzeti u obzir i njihovu ulogu” u drugim zločinima, kazao je Plenković.

Naglasio je da pozdravlja kaznu čelnicima srbijanske Službe državne sigurnosti (SDB) ali da Hrvatska “ne može biti zadovoljna s obzirom na njihovu ulogu devedesetih godina”.

Nezadovoljstvo je priopćenjem izrazilo i ministarstvo pravosuđa i uprave jer presuda “ne odražava ratna događanja i stvarne uloge Stanišića i Simatovića tijekom velikosrpske agresije” na Hrvatsku i BiH.

“Ovakva odluka izaziva nezadovoljstvo i jer je u presudama protiv Milana Babića i Milana Martića za zločine počinjene na državnom području Republike Hrvatske, utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog pothvata u kojem su uz najviše dužnosnike Republike Srbije, predvođene Slobodanom Miloševićem, sudjelovali i Jovica Stanišić i Franko Simatović”, priopćeno je.

I ministarstvo pravosuđa i uprave RH izražava nadu da će Žalbeno vijeće preinačiti presudu te dvojac osuditi za sve zločine počinjene na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a koje im tužiteljstvo stavlja na teret jer oni “nesumnjivo zaslužuju najstrožu moguću kaznu”, prenosi Hina./HMS/

You may also like

Hot News