Kulturno blago zeničkih Hrvata- bijeg u povijest ili kulturno proljeće?

By

Zenički Hrvati imaju razloga biti ponosni na svoje kulturno bogatstvo, iako se ono danas susreće s brojnim problemima. Samo površan pogled u tu bogatu povijest, dovoljan je razlog da se o tomu progovori i ukaže na brojne probleme s kojima se danas susrećemo. Naime, zenička kulturna scena iznjedrila je veoma zvučna imena i kulturne institucije koje su nastavile njegovati kulturu, tradiciju i običaje svojih predaka. Najstarija hrvatska kulturna institucija NAPREDAKgrada Zenice je Hrvatsko kulturno društvo “Napredak”, koje je osnovano u Zenici 1905. Ovo društvo predstavljalo je glavnu kulturnu instituciju zeničkih Hrvata. Nakon obnove rada ovog društva nakon domovinskog rata, nastavljeno je očuvanje naše kulturne baštine tradicije i običaja kroz različite sekcije. Danas se ovo društvo nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji, kao i u neriješenim odnosima sa Središnjicom. Pored toga, sve veći broj mladih koji dolaze, kao i onih kojim tradicija i običaji predstavljaju hrpu gluposti, dovodi ovo društvo u jako teške uvjete za izvršavanje misije zbog kojeg je ono i stvoreno.  Pored svih problema,  HKD Napredak Zenica po borju manifestacija jedna je od oaktivnijih podružnica Napretka.

Matica hrvatska predstavlja najstariju kulturnu instituciju Hrvata i u Zenici je ostavila veliki trag. Najprepoznatije djelovanje ove institucije bilo je kroz časopis “Krijesnica”, koja je predstavljala pravu riznicu kulturnih, povijesnih i KRIJESNICAdruštvenih priča i podataka  o životu Hrvata, ali i ostalih u Zenici, Lašvanskoj dolini i hrvatskom puku. Časopis je pridonio očuvanju naše tradicije i kulture od zaborava. Danas se ovo društvo nalazi u nezavidnoj poziciji, a aktivnosti su skoro svedene do ruba potpunog zamiranja društva. Nadamo se skorijem izboru novog predsjednika i vraćanja starog sjaja ovoj kulturnoj instituciji. Katolički školski centar “Sveti Pavao” izdavao je dugi niz godina vlastiti časopis “Paulus”,koji je davao pregled svih događanja i dostignuća škole, kasnije je na razini Katoličkih školskih centara pokrenut zajednički časopis “Izvori”. Ovaj časopis riznica je uspomena na školske dane provedene u ovom Centru i predstavlja svojevrsnu kroniku Centra.

Najmlađi član ovog bogatog kulturnog neba zeničkih Hrvata je portal Kockice, koji ujedno predstavlja i jedini portal koji je glasilo zeničkih Hrvata. Ovaj neovisni medij djeluje pod okriljem Udruženja građana za lokalni razvoj “Kockice” logo_diffi  pruža pregled svih događaja iz života zeničkih Hrvata. Kroz tri godine svoga postojanja postao je prepoznatljiv brend, kojeg odlikuju objektivnost, profesionalnost i želja da se svim Hrvatima pruže pravovaljane informacije o životu zeničkih Hrvata, napose iz kulturnog i života župnih zajednica. Pored toga, odnedavno u obitelji ovog portala djeluje i Internet radio postaja Kockice, čiji je cilj da pruži svakodnevno najbitnije informacije o životu zeničkih Hrvata.

Kroz prizmu samo nekoliko kulturnih institucija neprocjenjivo je blago zeničkih Hrvata, koje danas polako upada u kolotečinu problema s kojim se susreće kultura i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini. Pored financijskih problema, ove institucije pokušavaju dati svoj maksimum i očuvati našu tradiciju i običaje od zaborava. Umjesto da budemo ponosni na našu tradiciju i običaje, često tomu okrećemo leđa i smatramo je nečim zaostalim i ruralnim. No, u našim obiteljima treba se od malih nogu gajiti ljubav spram našoj tradiciji i samo na taj način možemo spasiti činjenicu da ćemo se naših običaja uskoro sjećati samo kroz pokoji video uradak u kojem je snimljen pojedini nastup skupina koje je okupljalo kulturno društvo Napredak. Zar će nam naša tradicija, koja se stoljećima njegovala, postati uteg srama, ili nam dolazi kulturni proljeće?

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News