Kulturno blago zeničkih Hrvata- bijeg u povijest ili kulturno proljeće?

By

Zenički Hrvati imaju razloga biti ponosni na svoje kulturno bogatstvo, iako se ono danas susreće s brojnim problemima. Samo površan pogled u tu bogatu povijest, dovoljan je razlog da se o tomu progovori i ukaže na brojne probleme s kojima se danas susrećemo. Naime, zenička kulturna scena iznjedrila je veoma zvučna imena i kulturne institucije koje su nastavile njegovati kulturu, tradiciju i običaje svojih predaka. Najstarija hrvatska kulturna institucija NAPREDAKgrada Zenice je Hrvatsko kulturno društvo “Napredak”, koje je osnovano u Zenici 1905. Ovo društvo predstavljalo je glavnu kulturnu instituciju zeničkih Hrvata. Nakon obnove rada ovog društva nakon domovinskog rata, nastavljeno je očuvanje naše kulturne baštine tradicije i običaja kroz različite sekcije. Danas se ovo društvo nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji, kao i u neriješenim odnosima sa Središnjicom. Pored toga, sve veći broj mladih koji dolaze, kao i onih kojim tradicija i običaji predstavljaju hrpu gluposti, dovodi ovo društvo u jako teške uvjete za izvršavanje misije zbog kojeg je ono i stvoreno.  Pored svih problema,  HKD Napredak Zenica po borju manifestacija jedna je od oaktivnijih podružnica Napretka.

Matica hrvatska predstavlja najstariju kulturnu instituciju Hrvata i u Zenici je ostavila veliki trag. Najprepoznatije djelovanje ove institucije bilo je kroz časopis “Krijesnica”, koja je predstavljala pravu riznicu kulturnih, povijesnih i KRIJESNICAdruštvenih priča i podataka  o životu Hrvata, ali i ostalih u Zenici, Lašvanskoj dolini i hrvatskom puku. Časopis je pridonio očuvanju naše tradicije i kulture od zaborava. Danas se ovo društvo nalazi u nezavidnoj poziciji, a aktivnosti su skoro svedene do ruba potpunog zamiranja društva. Nadamo se skorijem izboru novog predsjednika i vraćanja starog sjaja ovoj kulturnoj instituciji. Katolički školski centar “Sveti Pavao” izdavao je dugi niz godina vlastiti časopis “Paulus”,koji je davao pregled svih događanja i dostignuća škole, kasnije je na razini Katoličkih školskih centara pokrenut zajednički časopis “Izvori”. Ovaj časopis riznica je uspomena na školske dane provedene u ovom Centru i predstavlja svojevrsnu kroniku Centra.

Najmlađi član ovog bogatog kulturnog neba zeničkih Hrvata je portal Kockice, koji ujedno predstavlja i jedini portal koji je glasilo zeničkih Hrvata. Ovaj neovisni medij djeluje pod okriljem Udruženja građana za lokalni razvoj “Kockice” logo_diffi  pruža pregled svih događaja iz života zeničkih Hrvata. Kroz tri godine svoga postojanja postao je prepoznatljiv brend, kojeg odlikuju objektivnost, profesionalnost i želja da se svim Hrvatima pruže pravovaljane informacije o životu zeničkih Hrvata, napose iz kulturnog i života župnih zajednica. Pored toga, odnedavno u obitelji ovog portala djeluje i Internet radio postaja Kockice, čiji je cilj da pruži svakodnevno najbitnije informacije o životu zeničkih Hrvata.

Kroz prizmu samo nekoliko kulturnih institucija neprocjenjivo je blago zeničkih Hrvata, koje danas polako upada u kolotečinu problema s kojim se susreće kultura i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini. Pored financijskih problema, ove institucije pokušavaju dati svoj maksimum i očuvati našu tradiciju i običaje od zaborava. Umjesto da budemo ponosni na našu tradiciju i običaje, često tomu okrećemo leđa i smatramo je nečim zaostalim i ruralnim. No, u našim obiteljima treba se od malih nogu gajiti ljubav spram našoj tradiciji i samo na taj način možemo spasiti činjenicu da ćemo se naših običaja uskoro sjećati samo kroz pokoji video uradak u kojem je snimljen pojedini nastup skupina koje je okupljalo kulturno društvo Napredak. Zar će nam naša tradicija, koja se stoljećima njegovala, postati uteg srama, ili nam dolazi kulturni proljeće?

You may also like

Hot News