Održana Glavna izvještajna skupština HKD Napredak u Mostaru

By

Otvoreno suvremenim izazovima Hrvatsko kulturno društvo Napredak je spremno činiti djela, koja će opravdati njegovo postojanje, a koja će biti usmjerena izgradnji bosanskohercegovačkog i hrvatskog društva i pomaganju narodima Bosne i Hercegovine i Hrvatske – polazeći od onoga u čijem je okrilju Napredak nastao – da se na primjeren način suoče s vremenom – kazao je Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak obraćajući se zastupnicima i gostima tijekom Glavne izvještajne skupštine HKD Napredak koja je održana u subotu u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, javlja Hrvatski Medijski Servis.

„Kao Središnja uprava nastojali smo prije svega očuvati osnovne djelatnosti Napretka, ali raditi i na temeljnim zadacima na koje nas obvezuje Statut i koje smo, uprava i ja sebi postavili za cilj. Prije svega mislim na jačanje rada podružnica, stipendiranje studenata, suradnju s drugim nacionalnim temeljnim organizacijama kulture te jačanja zakonskog pravnog i društvenog statusa Napretka. Mnogo toga smo pokrenuli, postavili, ali negdje smo i zakazali. Na nama je da zajednički pokušamo još bolje i predanije raditi. Stoga je nužno da se Napredak u budućnosti ozbiljno suoči sa suvremenim izazovima jer je to jedini način da HKD Napredak bude mjesto gdje će djelovati ljudi dobra duha i gdje će se rađati ideje prožete nadom“, rekao je Čiča.

O suradnji s Napretkom, njegovoj važnosti i ulozi koju je imao tijekom proteklih 119 godina i koju ima danas te suradnji četiri temeljna nacionalna kulturna društva u BiH u pozdravnom obraćanju govorili Jakob Finci, predsjednik Židovsko kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva La Benevolencija, Nedeljko Masleša, predsjednik SPKD „Prosvjeta“, Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod te Miroslav Landeka, u ime Grada Mostara, Darko Juka, u ime premijera HNŽ Nevenka Hercega, te Zdenko Klepić, u ime Sveučilišta u Mostaru.

U nastavku rada Skupštine nakon izlaganje i rasprave usvojeno je izvješće o radu Društva kojeg je podnio predsjednik Nikola Čiča, izvješće o radu Središnje uprave, podružnica i udruga te o radu Nadzornog odbora i Stegovnog suda kao i financijska izvješća. Dopredsjednici HKD Napredak Josip Križanović i Miroslav Landeka te dopredsjednica Venka Zorić, prezentirali su rad Povjerenstava kojima predsjedaju, a o tim izvješćima također se diskutiralo tijekom radnog dijela skupštine. Zastupnici su na Skupštini jednoglasno podržali prijedlog isključenja iz članstva HKD Napredak Ivana Bošnjaka.

Tijekom Glavne izvještajne skupštine dodijeljene su zahvalnice i plakete svima koji su zaslužni za obnovu, rad i unapređenje HKD Napredak kao i svima onima koji promoviraju Napredak diljem Bosne i Hercegovine i svijeta. Za suradnju i veliki doprinos u radu i razvoju HKD Napredak plakete su dobili Venka Zorić, Ivana Barišić, Nikica Petrović, posthumno don Niko Luburić , Zdravko Bošnjak Čafta i fra Josip Zvonimir Bošnjaković. Zahvalnice za vrijedan doprinos radom u korist HKD Napredak dobili su Ilija Ivkić, HKD Napredak Glavna podružnica Mostar, HKD Napredak Podružnica Ljubuški, Udruga likovnih umjetnika HKD Napredak Sarajevo i Boćarski klub Napredak Willa Sarajevo. Status počasnog člana dobio je Filip Zloušić.

Prije početka Skupštine zastupnici i članovi Središnje uprave položili su vijence i zapalili svijeću ispred spomenika hrvatskim braniteljima na platou ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News