Otvorena izložba u Gradskoj Sinagogi “Pjesma stvorenja” u sklopu manifestacije PROROK U GRADU

By

Povodom manifestacije “Prorok u gradu SV. Ilija” u prostorijama Gradske sinagoge, sinoć je otvorena izložba pod nazivom „Pjesma stvorenja“. Umjetnička djela koja su prezentirana, nastala su u koloniji, nisu skrivena i dobro čuvana u fundusu samostana, nego ona žive kroz izložbu i bivaju stavljena u javnost. Predstavljena su djela za koja možemo reći da su duhovna.Zašto? Zato što umjetnost produhovljuje cijeli svemir, a na to nas potiče sveti Franjo svojim jedinstvenim zanosom u Pjesmi stvorenja.

Kroz stvorenu stvarnost slavi se stvoritelj, i kroz nju se zahvaljuje za sve stvoreno, ona nas stalno okružuje i od nje živimo, a često se zaboravlja na nju, zaboravljamo zahvaljivati za vodu, zrak, sunce itd.

„Htjeli smo da takva jedna izložba dođe ovdje, a koncept ove izložbe dogodio se ove godine, jer je ove godine bila jedna kolonija na tu temu u našem Franjevačkom samostanu u Visokom. Sva djela koja su izložena uglavnom su nastala na toj koloniji u toj tematici. Izloženo je oko 20 različitih djela, to su umjetnici iz Njemačke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine“, kazao je župnik, fra Marko Kepić.

Župnik se nada da će ova izložba uspjeti u tome da svi građani koji posjete izložbu, osjete blizinu i snagu, te zanos koju je ovaj svetac imao prema svemu stvorenom, i to bi bila neka poruka ove izložbe.

„Ova izložba je jednostavno jedno proročanstvo u gradu, da nam dovikne koliko nas dobra okružuje, a tako malo zahvaljujemo i radujemo za to“, ističe župnik, fra Marko Kepić.

Većina izloženih umjetničkih djela su posuđena iz Franjevačkog samostana Visoko.

Organizatori izložbe su:
Župni ured Sv.Ilija Zenica
Muzej Grada Zenica
Franjevački samostan Sv.Bonaventure Visoko
HKD Napredak Zenica

Izložba pod nazivom „ Pjesma stvorenja“ može se pogledati u Gradskoj sinagogi i će biti otvorena 15 dana.

You may also like

Hot News