ODRŽANO 21 EKIPNO NATJECANJE PRVE ŠAHOVSKE LIGE HERCEG-BOSNE

By

U organizaciji Šahovskog saveza Herceg-Bosne u hotelu “Zenit” u Neumu od 23. do 27. kolovoza 2015. godine odigrana je Prva liga Herceg-Bosne za 2015. godinu.

 

 

20150826_171123
Predsjednik Šahovskoga saveza Herceg – Bosne i dopredsjednik Šahovske unije Bosne i Hercegovine Željko Bogut, na otvaranju natjecanja je pozdravio sve nazočne goste, šahovske ekipe i igrače, te svima zaželio dobar uspjeh.
Predsjednik Bogut,na poseban način se zahvalio izaslanstvu HDZ-a BiH, dr. Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a BiH i predsjedatelju Predsjedništva BiH inače visokom pokrovitelju ovog šahovskog prvenstva.
„Moja zadaća je biti kratak a reći ono važno, šahovski Savez Herceg-Bosne je najstarija strukovna šahovska organizacija – udruga, koja ima preko 30 registriranih klubova na prostoru FBiH i preko 1000 članova. Počiva na načelu dragovoljnosti i na kvalitetan način spaja šahovski amaterizam tj. masovnost i profesionalizam kao potrebu konkurentnosti zahtjevnim šahovskim natjecanjima na državnoj, Europskoj i svjetskoj razini. Ponosni smo na kontinuitet šahovskih aktivnosti sve ove godine, uz poteškoće, padove i uspone, a osobito na brojne aktivnosti za mlade šahistice i šahiste“, kazao je predsjednik Bogut.
Naglasio je kako će se i dalje ovaj Savez boriti da šah dobije status koji zaslužuje, da neće biti zanemaren, zahvalio svima koji su pomogli održavanje ovog natjecanja.
21. ekipno natjecanje Prve šahovske lige Herceg-Bosne, otvorila je Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

„Teško je u ovom trenutku naći riječi koje bi opisale koji bi bio značaj jednog ovakvog natjecanja. Ne samo da doprinosi popularizaciji šaha, jednog misaonog i intelektualnog sporta, nego općenito doprinosi popularizaciji sporta. O tome sada neću nešto posebno govoriti, nego ću samo istaknuti ono što ja znam, a to je da je ovo natjecanje kombinacija kako profesionalnog tako i amaterskog igranja šaha. Dobila sam i shvatila poruke koje su stigle od poštovanog predsjednika vašeg Saveza da je sve ovo financijski veoma zahtjevno. Ja bih se uistinu ovdje s ovog mjesta zahvalila organizatoru i predsjedniku Šahovskog saveza Herceg-Bosne i poručila bih im da ustraju u organiziranju ovakvih natjecanja a da im mi budemo potpora u svemu ovome kako bi se ovo održavalo i u budućnosti. Želim puno uspjeha svim natjecateljima te dobru koncentraciju i dobre šahovske poteze“, istaknula je Krišto, te proglasila 21. ekipno natjecanje Prve šahovske lige Herceg-Bosne otvorenim.

ŠK KISELJAK POBJEDNIK PRVE ŠAHOVSKE LIGE HERCEG BOSNE
I NOVI PREMIJERLIGAŠ BiH ZA 2016. GODINU

sk_kiseljak_2015

 

 

 

 

 

Nastupilo je 11 klubova koji su odigrali po Švicarskom sustavu u 7 kola s tempom igre 90 minuta po igraču za cijelu partiju plus 30 sekundi za svaki odigrani potez. Igralo se u mješovitom sastavu na 8 ploča, (6 seniora, 1 žene i 1 juniora).

Prvo mjesto osvojio je ŠK „KISELJAK“ iz Kiseljaka, koja je ovim uspjehom osigurala nastup u elitnom ekipnom natjecanju Premijer lige BiH za 2016.godinu, a za istu su nastupali: Tomić Aleksandar, IM Arapović Vitomir, FM Tutić Rešad, Barišić Predrag, Letić Nermin, Troglić Anđelko, Hadžiselimović Bernardina, Marković Dino, Budimir Anto, Perić Pero i Bakula Simo.
I ove godine je ŠK“NAPREDAK“ Zenica nastupio na ligi Herceg Bosne zauzevši 7 mjesto, ŠK“Napredak“je stavio akcent na mlade igrače polaznike škole šaha: Marijela Ramljak, Dajana Ramljak, Slaven Ramljak i Darko Jozić. Svojim nastupom na ligi Herceg Bosne veliki doprinos su dali i Napredkovi šahovski veterani: Darko Popović, Miroslav Šoko, Vinko Mijatović i gospođica Dragana Nešić.

20150827_120123

 

 

 

 

 

Natjecanje je svečano zatvorio Predsjednik Šahovskog saveza

Herceg-Bosne i dopredsjednik Šahovske unije Bosne i 20150827_125922Hercegovine Željko Bogut, koji je pobjednicima lige ekipi Kiseljaka uručio pobjednički pokal i poželio im sreću i što bolji plasman u Premijer ligi BiH u kojoj će uz Široki Brijeg braniti boje našeg Saveza.

 

 

 

 

 

 

Ostalim sudionicima natjecanja uručene su diplome sukladno poretku na tabeli, a to izgleda ovako:
Mjesto Ekipa Gam. + = – MB Bod.
1. ŠK “KISELJAK” Kiseljak 7 6 1 0 13 35½
2. ŠK “ORAŠJE” Orašje 7 6 0 1 12 39
3. ŠK “SLOGA” G. Vakuf-Uskoplje 7 4 2 1 10 34½
4. ŠK “VITEZ” Vitez 7 4 1 2 9 33
5. ŠK “BUSOVAČA” Busovača 7 3 1 3 7 29½
6. ŠK “JAJCE” Jajce 7 3 1 3 7 27
7. ŠK “NAPREDAK II” Zenica 7 2 3 2 7 23½
8. ŠK “ŠIROKI BRIJEG II” Široki Brijeg 7 2 2 3 6 26
9. HŠK “TOMISLAV” Tomislavgrad 7 2 2 3 6 21½
10. ŠK “RAMA” Prozor-Rama 7 2 0 5 4 22½
11. HŠK “ZRINJSKI” Mostar 7 1 1 5 3 19½

Sudačke poslove obavljali su: DA Blago Vukoja-glavni sudac, DA Željko Soldo i DA Petar Bogut.

You may also like

Hot News