U SVIJETU SLIKA STEFANA OBRADOVIĆA

By

U srpnju 2013., tek svršeni maturant KŠC-a u Zenici Stefan Obradović primio je vijest da su njegove umjetničke fotografije izabrane za izložbu u njujorškoj galeriji. No , iako tada već bivša škola, KŠC je pokazala da na nju uvijek može računati i da će uvijek biti dio njenog mozaika. Naime, KŠC  uvijek pruža podršku i potporu svojim učenicima koji se odluče zakoračiti na polju stvaralaštva, obrazovanja, kulture, znanosti …

Stefan

Stefan Obradović je rođen 24. ožujka 1994. Prije Stefanovog rođenja, njegov je otac, zaljubljenik u umjetničku fotografiju, kupio profesionalni analogni aparat, koristivši ga za bilježenje odrastanja svoga sina, kao i čestih zajedničkih putovanja. Vremenom se u Stefanu probudila želja da i sam snimi neke nove prizore  kojih će  se rado sjećati , čuvati i iz tih prizora, uvijek nešto novo spoznavati i učiti. Stefan je završio Osnovnu i Opću gimnaziju pri KŠC-u u Zenici, gdje mu se već kroz multimedijalnu sekciju tj. radio Gaudeamus i internet televiziju Media TV , pružila prilika da iskaže sav svoj talent, kako kroz fotografiju, tako i kroz snimanje reportaža, kratkih dokumentaraca i sl. Bio je i autor, zajedno s Draganom Vidovićem, filma o petnaest godina Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“, radeći na filmu kao producent,snimatelj i asistent montaže.

Stefan1

S pokretanjem fotografske sekcije pri „Creative Shooting“ KŠC-u postaje njezin član. Ova sekcija predstavlja početak Stefanovog ozbiljnijeg razmišljanja o fotografiji. Uz druženje s ljudima koji dijele istu strast, u sklopu sekcije, uz prethodno bogato predznanje, nadogradio je svoje znanje o fotografiji.

stefan2

Naime,Stefanova fotografija fokusirana je na arhitektonsku fotografiju s umjetničkom formom, dok ostalih prezentirala uličnu, dokumentarnu fotografiju. Njegova fotografija je izabrana između tisuće drugih biti na izložbi u New Yorku. Iznenada i gotovo nitokud,stigao je  poziv iz NY, gdje je  Stefanova fotografija  prošla stručni žiri i ušla u konkurenciju za izbor najbolje fotografije.  Stefanu je izložba u New Yorku dala „krila” i otvarila  mu nove vidike, novi početak .Stefanove fotografije prolaze u krug umjetnika čije će fotografije biti izabrane za izložbu i odlazi u NY, gdje je boravio dva tjedna. Svoj boravak u NY iskoristio je za posjete poznatim građevinama, muzejima poput Time Magazine i The Metropolitan Museum of Art. Posjetio je i American Museum of Natural History, muzej s 32 milijuna primjeraka biljaka, životinja, fosila, minerala, stijena, meteorita i sl.

stefan3stefan4

Izložba u galeriji na Manhattanu je bila vrlo posjećena i bio je zaista poseban osjećaj stajati među izabranima, uz 4 svoje fotografije koje su ga i dovele u New York. “Bio sam jedini s Balkana i bila mi je čast ostatku svijeta predstaviti svoj rad, gdje je manje od 1% natjecatelja izabrano izlagati u galeriji New York”, ponosno ističe ovaj mladi fotograf umjetnik. Ostvario je san u kojemu još uvijek lebdi nada da će ući u pobjednički krug za koje je predviđena nagrada od 25.000,00 $ i izložbom u New Yorku, ili plaćenih godinu dana boravka u apartmanu od 1.200.000 $ na Manhattanu. Što god bilo, ipak biti u NY na ovako prestižnoj izložbi već je velika nagrada i veliki uspjeh za Stefana i za ovu školu. Saznanje da je od početka imao podršku škole koja je čestitala i poželjela sve najbolje, opravdava njen naziv i obećanja. Ovim gestom pokazala je koliko drži do svojih učenika, i kako je spremna u svakom trenutku boriti se da svaki od njih postane individualac, da vjeruju u ono što rade, i da uvijek rade i ne odustaju kad je teško.

Stefan najviše riječi zahvale ima za ravnatelja don Antu Ledića, mentoricu Majdu Turkić, KŠC „Sv.Pavao”, Dijanu Muminović, Općinu Zenica, Vladu ZE/DO županije ali i poslovne obiteljske partnere.

 

You may also like

Hot News