XIX. SEMINAR PROFESORA I DJELATNIKA KATOLIČKIH ŠKOLSKIH CENTARA U BIH

By

Prepoznatljivi jedinstveni događaj – seminar Sustava katoličkih škola za Europu, 19. po redu, u organizaciji Pedagoškog vijeća sustava, i ove je godine održan u Katoličkom školskom centru Sveti Josip u Sarajevu od 8. do 10. siječnja.

mala slika

Prvi dan seminara moderirao je ravnatelj KŠC-a Don Bosco don Josip Krpić.Riječi dobrodošlice uputio je mr.Ivica, domaćin i ravnatelj sarajevskog KŠC-a, te  najavio temu Srce od mesa – dar Božjeg Duha za ljudskije međusobne dnose, i predstavio predavača biskupa sisačkog mons. Vladu Košića. Na početku izlaganja biskup Košić je uputio na biblijskog čovjeka proroka Ezekiela i sintagmu „srce od mesa“ kao opreku sintagmi „srce od kamena“. Biskup je istaknuo da je Duh Sveti prvenstveno graditelj zajedništva, veza ljubavi, onaj koji ujedinjuje, a oholost čovjeka vodi u osamljenost i izoliranost, što nije dobro za čovjeka jer je biće odnosa, i stoga nije dobro da bude sam. Duh Sveti donosi mekoću, tankoćutnost srca, a put da čovjekovo srce postane mekše i sačuva se od „otvrdnuća“ (sclerocardia) jest molitva, te je biskup Košić ukazao na događaj Pedesetnice i apostole koji su s Marijom molili.

Drugoga dana seminara moderatorica je bila mr. sc. Sandra Bjelan, a predavanje na temu Interakcija i komunikacija unutar kolektiva održala je mr. sc. Mirna Marković Pavlović, viša asistentica na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Pitanjima: „Znamo li komunicirati? Jesmo li dobri komunikatori?“, mlada predavateljica je potaknula na razmišljanje i preispitivanje nazočne slušatelje, te naglasila da koliko god se kvalitetnom činila, komunikacija nije korisna sve dok se ne prenese drugima i sve dok je drugi ne razumiju. Naglasila je da za kvalitetu i uspjeh, viziju i misiju određene radne organizacije treba komunicirati svaki uposlenik.

O trenutačnoj praksi kako interakcija i komunikacija funkcionira u Sustavu katoličkih škola za Europu, nazočne su upoznali ravnatelji katoličkih školskih centara: vlč. Vlatko Rosić, vlč. Anto Ledić i vlč. Slavo Grgić. Vlč. Rosić je u svojem izlaganju istaknuo osobenost i prepoznatljivost katoličke škole, predočio hijerarhijsku strukturu Sustava katoličkih škola za Europu, te naglasio da bi komunikacija trebala biti prožeta duhom evanđelja, praštanja i pozitivnih odnosa, a uzor bi trebao biti Isus Krist – istinski komunikator i učitelj. Vlč. Ledić je predstavio rezultate provedene ankete koji su ozbiljan pokazatelj, kako dobrih, tako i veoma zabrinjavajućih činjenica, a vlč. Grgić je simpatičnom i šaljivom prezentacijom nasmijao sve nazočne. Večernje sate u crkvi Kraljice svete krunice uljepšala je „komunikacija“ s Bogom u molitvi i pjesmi, a odgovorna i zaslužna za ove lijepe trenutke je s. Pia Herman uz profesore glazbe.

 

Treći dan seminara obilježen radom aktiva na razini sustava i susretom djelatnika s članovima Pedagoškoga vijeća i promicateljem Sustava katoličkih škola za Europu biskupom dr. Perom Sudarom, moderirala je prof. Dragana Livančić. Uručeni su certifikati o napredovanju djelatnika u zvanja mentor i savjetnik, a nagrada Erich von Brandis, D.I. ove je godine zasluženo dodijeljena fra Martinu Antunoviću, ravnatelju Gimnazije u Tuzli.

nagrada

U završnoj riječi promicatelj mons. Sudar govorio je o aktualnosti teme seminara naglasivši da zadire u srž ljudskih odnosa, a samim time i srž odgoja i obrazovanja. Podsjetio je da svi više pamtimo kako su nam se obraćali nastavnici, nego što su nam posredovali. Osvrnuvši se na prethodna predavanja, biskup je naglasio da svi osjećamo kolika je napast oduprijeti se tvrdoći srca, ali da je nužna borba za očuvanje „srca od mesa“. Naglasio je i mnoge poticaje i nadahnuća mr. Marković Pavlović, ali i pohvalio zauzetost ravnatelja. Primijetio je da kvaliteta rada posljednjih godina pada, kao i razina profesionalnosti, te da dobro 5 000 učenika ne može i ne smije biti žrtvovano nastavnicima kojima je svejedno. Upozorio je ravnatelje da dobro paze komu će dekreti biti dodijeljeni, a oni će od iduće godine biti uvjet za rad u sustavu. Naglasio je, također, da je Pedagoško vijeće vrhovno tijelo u sustavu, i odluke koje donese obvezujuće su za sve. Budući da je čovjek duhovno biće, Bog ga je stvorio i bez kontakta s tim izvorom teško je moguće ostvariti odgojnu i obrazovnu zadaću, istaknuo je biskup te dodao da jednom mjesečno u svim centrima treba organizirati i djelatnicima ponuditi duhovni sadržaj. I na kraju mons. Sudar je zahvalio svima na odličnoj organizaciji te zaželio da vlastito svakodnevno zalaganje i trud prati i plodna i radosna komunikacija.

 

Na kraju se može kazati da je seminar, koji je okupio veliki osoba uključenih u život KŠC-a, svojim kvalitetnim i raznolikim sadržajem obogatio sve nazočne koji su bili otvoreni za nove spoznaje i vrijednosti. U potpunosti je opravdao vlastitu svrhovitost, te u promicateljevu završnom nagovoru ostvario još jednu važnu zadaću – uputio na preispitivanje vlastita zalaganja i dao konkretne i jasne smjernice svakom pojedinom djelatniku za buduće djelovanje unutar sustava.

 

Izvor: katolicki-tjednik.com

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News