GRAD SVETOG DUJE KAO OAZA LJEPOTE

By

Split je, po veličini, drugi grad Republike Hrvatske, koji se smjestio između rijeka Žrnovnice na istoku i Jadra na zapadu. Ljepota ovog prelijepog dalmatinskog grada povod je porasta posjeta turista.  Sam grad očarao je i nas te Vam donosimo reportažu o ovome očaravajućem gradu.

Šetajući prelijepim ulicama, koje odišu bogatom poviješću, jednostavno se počinjete zaljubljivati u ovaj grad, u toplotu njegovih stanovnika i jednostavno se rodi želja u Vama da ga ponovno posjetite. Vrlo je zanimljivo da sa svakom novom posjetom ovaj grad Vas uvijek nanovo iznenadi i svaki put otkrijete neku novu neobičnu priču. Split je iznjedrio mnoge poznate povijesne ličnosti, glumce, športaše i sl.

Sam nastanak grada Splita i datiranje vodi se od početka gradnje Dioklecijanove palače 295., iako su pronađeni arheološki ostaci koji svjedoče i starijoj povijesti ovog grada, iz ilirskog perioda. Dakako, danas je Split poznat po prelijepoj rivi, Dioklecijanovoj palači i crkvi Sv. Dujma. Upravo ćemo o ovim atrakcijama i govoriti.

riva1.Ovaj prelijepi grad očarava posjetitelje prelijepom rivom na koju se naslanja Dioklecijanova palača, svjedok antike koji je poznata turističko-povijesna atrakcija. Riva je jedno od najprivlačnijih javnih mjesta u gradu Splitu i vrijedan urbani ambijent s lukom i drugim funkcionalnim te rekreativnim sadržajima. Neodvojiva od nje je Dioklecijanova palača, kao urbanistička jezgra grada. Najstarija, dosad otkrivena riva, potječe iz 1. stoljeća prije Krista i pripadala je antičkom naselju Spalatum, smještenom u njezinoj blizini. Prvu monumentalnu rivu, na mjestu postojeće, gradi rimski car Dioklecijan pod kraj 3. i početkom 4. stoljeća.  Tek je Venecija, prva poslije Dioklecijana, u razdoblju nakon 1450., a prije 1600. godine, prišla većem graditeljskom zahvatu na istom prostoru pred Palačom, ali i šire prema zapadu izgradnjom Kaštela, kasnije i izgradnjom istočnijeg Lazareta. Tada se gradi čvrsti obalni zid prema moru, a prostor prema Palači zasipa zemljanim nasipom. Venecijanska obala bila je preteča kasnijoj urbanizaciji Rive, tj. podloga za njezina naredna širenja prema jugu i zapadu u vrijeme francuskog maršala Marmonta.

Nakon ugodne šetnje rivom koja vas očara, slijedeća atrakcija koja će vas u potpunosti osvojiti je Dioklecijanova palača. Sagrađena je u uvali poluotoka 5 km jugozapadno od Salone, glavnoga grada provincije Dalmacije. Ostatci palače danas su dio povijesne jezgre Splita koja je upisana  neimenovanona UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi još 1979. Obilaskom ove raskošne građevine sve više i više Vas počinje osvajati ovaj grad.  Cijeli prostor palače bio je podjeljen na dva dijela, ali različite namjene. U sjevernom dijelu bile su smještene zgrade za poslugu, vojsku, skladišta i dr. U južnom, raskošnijem dijelu, koji je zbog izravnavanja sa sjevernim bio podignut nad zasvođenim supstrukcijama (tzv. podrumi palače), nalazili su se objekti namjenjeni carskoj obitelji. Ni fasade nisu bile jednake.Najreprezentativnija je bila ona južna, okrenuta prema moru. U donjem dijelu (kojeg je u Dioklecijanovo vrijeme zapljuskivalo more) nalazili su se manji otvori i vrata tzv. porta aenea (Mjedena vrata). Istočna i zapadna fasada su međusobno slične i bez ukrasa, a vrata na njima zovu se porta argentea (Srebrna vrata) i porta ferrea (Željezna vrata). Na sjevernoj fasadi bio je glavni ulaz u palaču s dvostrukim vratima s arhitravom – porta aurea (Zlatna vrata), na kojem je ležao luk s nišama u kojima se se nalazili kipovi (vjerojatno Jupitera i četiri tetrarha).

Nakon obilaska Dioklecijanove palače, dolazi se do crkve Sv. Dujma koja će Vas u potpunosti očarati i na tren će te se osjećati kao da ste u dujenekom prelijepom snu, ali gradska buka i prelijepi dalmatinski dijalekt će Vas vratiti u realnost. Posljednji zavodnički potez ovog prelijepog grada je pogleda sa samog zvonika ove crkve. Izlaskom na njegov vrh pred vama se otvara veličanstveni pogled koji nikog neće i ne može ostaviti ravnodušnim. Promatrajući prelijepu panoramu  koja se pruža pred Vama počinjete se osjećati dijelom ovog grada, počinjete shvaćati koliko je ovaj grad doista poseban, kako vas tjera da ga istražujete, da zađete u svaki njegov kutak i isti vas osjećaj obuzima svaki put kada u ovaj grad dođete, ali i svaki put ostajete ponovno očarani i iznenađeni njegovom ljepotom, otkrivajući svaki put neku novu atrakciju.

KRAJ PRVOG DIJELA

 

GALERIJA SLIKA

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News