KONCERT U ČAST ĐORĐA NOVKOVIĆA

By

Petog studenog, u Sava Centru u Beogradu, sa početkom u 20 sati, održat će se koncert u čast Đorđa Novkovića. Na njemu će se okupiti najzvučnija imena sa ovih prostora: Neda Ukraden, Hari Mata Hari, Kemal Monteno, Boris Novković, Gabi Novak, Tereza Kesovija, Kaliopi, Željko Bebek, Vlado Kalember, Tijana Dapčević, Nevena Božović, Bojan Marović i Dušan Svilar.

Odat će se počast velikom autoru, umjetniku Đorđu Novkoviću, koji je stvarao i nesebično dijelio svoja najljepša djela sa publikom koja je znala uvijek prepoznati taj kvalitet. Njegove pjesme, njih oko 3.000 žive i poslije njegove smrti. Istina, skloni smo zapostaviti autora, pamteći samo pjevača i, riječi i melodiju ali sigurni smo da pjesme Đorđa Novkovića žive u i među ljudima i da su veoma propoznatljive. Ovo veče će biti prilika da se podjsetimo nekih najvećih Đorđevih hitova kao što su “Zora je”, “Ostala si uvijek ista”, “Laku noć svirači”, “Lola”, “Vino na usnama”, “Ana”, “Zakuni se ljubavi”, “Malo mi je jedan život s tobom”, “Samo simpatija”, “Došlo doba da se rastajemo”, “Ja nemam više razloga da živim” i mnoge druge.
Za sve jugonostalgičare bit će to prava poslastica, ali i za mlađe generacije, s obzirom na to da će Đorđeve pjesme u malo modernijim aranžmanima izvoditi i neke mlađe kolege. Ovo nije prvi koncert na kome se okupljaju velika imena sa ciljem da proslave Novkovićevu pjesmu i poslije njegovog odlaska.

Đorđe Novković rođen je u Šapcu 1943. godine. Muzičku akademiju završio u Sarajevu gde i započinje karijeru, najprije u “Indexima”, a zatim osniva kultnu grupu “Pro Arte”.  Uprovo je Sarajevo bilo kolijevka pop-rock scene na ovim prostorima. Nastala su tu brojna, neraskidiva prijateljstva, muzičke grupe, sjajni autori, vokali i drugi osebujni umjetnici. Potom se Đorđe seli u Zagreb gdje 1968. godine piše svoj prvi veliki hit “Stari Pjer”, koji ubrzo dostiže i svjetsku slavu u francuskoj verziji slavne Nane Muskuri. Đorđe Novković je pisao za najveća imena jugoslovenske estrade: Nedu Ukraden, Mišu Kovača, Gabi Novak, Terezu Kesoviju, Zdravka Čolića, Srebrna Krila,  Severinu Vučković i mnoge druge.
Umro je 6. svibnja 2007. godine u Zagrebu, međutim, djela žive….

You may also like

Hot News