MIRJANA KARANOVIĆ FILMSKA DIVA

By

Rođena je u Beogradu 28.sjećnja, 1957. kazališna, televizijska i filmska glumica. Diplomirala glumu na fakultetu Dramskih umjetnosti u Beogradu, a prvi profesionali angažman ostvarila je 1980. U kazalištu je ostvarila više od 70 uloga najšireg dijapazona u suvremenom i klasičnom repertoaru.

mira Igrala je u Jugoslavenskom dramskom kazalištu čiji je član bila od 1988. do 2001. Prisutna je i na sceni Zvezdara teatra, Beogradskog dramskog kazališta, Kamernog teatra 55, Bilef teatra i HNK Rijeka. Od 1995. predaje glumu na Akademiji umjetnosti BK u Beogradu gdje je od 2009 i dekanica.

Na filmu je debitirala ulogom u filmu Petrinj Vijenac, svjetsku slavu stekla je ulogom majke u kultnom filmu Emira Kusturice ” Otac na službenom putu”. Surađivala ja sa najvećim redateljima Yu, i srpskog filma.

Često je svojim ulogama izazivala kontraverze. tako je 2003. postala prva srpska glumica koja se pojavila u jednom hrvatskom filmu nakon Domovinskog rata. Riječ je o filmu Svjedoci Vinka Brešana gdje tumači udovicu hrvatskog branitelja zbog čega je film bio javno prozivan.

Godine 2005. podiže još više prašine odigravši glavnu ulogu u filmu Grbavica bosanske redateljice Jasmile Žbanić, 2007. prihvaća ulogu u Norveškom filmu Blodsbend gdje tumači majku kosovskog Albanca, te je srpski mediji ponovo optužuju za antisrpski stav.

mira 2Ovakav izbor uloga nije joj narušio karijeru, nego joj donio veliku podršku kulturne javnosti u regiji. Kao glumica aktivna je i na televiziji pa je tako široku popularnost stekla ulogom Radmile u seriji “Vratiće se rode “.

Bila je nominirana za Europsku filmsku nagradu, istaknuta je i kao borac za ljudska prava pa je tako 2008. dobila nagradu Osvajanje slobode, te 2010. nagradu Konstantin Obradović za unapređenje kulture i ljudskih prava.

Mirjana Karanović na Sarajevo Film Festival 2014. dolazi sa ekipom filma CURE-ŽIVOT DRUGE redateljice Andree Štake koji je u zvaničnoj selekciji u utrci za Srce Sarajeva 2014.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News