NAPUŠTENO I ZAPUŠTENO KINO “CENTRAL” ZENICA

By

Stariji Zeničani pamte vrijeme kada je Zenica imala četiri kina, za to vrijeme moderno uređena i izuzetno posjećena. Danas, Zenica se može pohvaliti suvremenim multipleksom EKRAN ( bivši 29. novembar), sa tri dvorane i vrhunskom opremom za 3D projekcije, što je istini za volju sasvim odgovarajući kapacitet za zeničke filmofile.

Međutim preostala 3. objekta sa kino salama i pratećim sadržajima: Central,1.maj i Metalurg, stoje zapuštena i oštećena zubom vremena, propadaju neiskorištena.

central 1Poznato je kako je gospodin Franulić iz Dalmacije nakon udaje svoje kćerke u Zenicu, otvorio kino “Jadran” i poklonio ga svojoj kćeri. Kino je otvoreno 1939. i to je nam znano kao kino “Central”.

Kino Central je u skladu sa tadašnjim pravilima projektovanja kina, imalo ravan pod (bez nagiba), izdignut ekran skoro kvadratnog oblika i što je najvažnije radilo je svakog dana.

Nažalost sad kino Central stoji napušteno i vrlo zapušteno.

Općina je vlasnik objekta nekadašnjeg kina Central, smatraju kako je prostor bivšeg kina atraktivna nekretnina za koju je planirano da postane ono što  Zenici već dugo nedostaje, a to je “Dom mladih”. Za to je i urađen i projekat, a kako je riječ o izuzetno velikoj investiciji, projekat još uvijek čeka finasijere.

Kino Central je izgrađeno prije 75.godina.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News