NIVES IVANKOVIĆ

By

Nives  Ivanković je rođena 1. lipnja 1967.  U anale hrvatskog glumišta upisala se ulogom Seke Odak u popularnoj hrvatskoj seriji “Ruža vjetrova”. Nives je rođena je u Tomislav gradu. Osnovnu i srednju školu završila je u Splitu, a u Sarajevu je diplomirala glumu na Akademiji scenskih umjetnosti. U profesionalnom angažmanu je stalna članica drame HNK Split, i to punih 19 godina.

seke3Nives je televizijska, filmska i kazališna nagrađivana glumica (nagrada ‘Marul’ za ulogu Mare u Libru, nagrada ‘Zlatni smijeh’ na danima Satire), a široj javnosti je poznata po TV ulogama u serijama: ‘Nad lipom’, ‘Lud zbunjen normalan’, ‘Balcan com’, ‘Villa Maria’, ‘Bibin svijet’…Rad na hrvatskom filmu obilježila je u antologijskom filmu „Ta divna splitska noć“ koji je ovjenčan s čak dvadesetak međunarodnih nagrada, u ulozi Marije u ‘Četveroredu’, U ‘Aganiji’, ‘Vjerujem u anđele’, ‘Kanjon opasnih igra’, ‘Moram spavati anđele’…

U kazalištu pak, Nives ima status prvakinje, a njezin rad je kontinuiran pa izdvaja samo neke kao što su: Jovana u predstavi ‘Suze i Smij staroga Splita’, Anett u ‘Bogu masakra’, Gospa Izabeta u ‘Decameronu’, te mnoge druge. Potpisnik je i mnogih TV scenarija za glazbeno – zabavne emisije, bila je kolumnistica Slobodne Dalmacije, a režirala je i dokumentarni film  „Iza kamera Vile Marije“ što joj je bio autorski rad  budući da je sama napisala scenarij, snimala, montirala i režirala.

Nives obožava putovati; putuje na način da neplanirano krene iz grada u grad. Kaže da je rad opušta te da se ne zna odmarati. Režija joj je velika ljubav. Privatno ima mali krug ljudi koji dragocjeno čuva kao i svoju privatnost. Ipak, Nives će u svijetu glume ostati prepoznatljiva po ulozi Seke Odak, što prema mišljenju brojne publike predstavlja jedna od najbolje odigranih likova u domaćim tv serijama. Igrajući sestru bogatog splitskog biznismena Stipe Odaka (Stojan Matavulj), Nives je zapravo predstavila publici jednu borbenu ženu, koja vješto skriva svoju prošlost.

Ima se, meže se, postala je samo jedna od popularnih uzrečica Seke Odak.Zasluga za taj dio pripada isključivo Nives Ivanković jer glumica sama kreira dijaloge svog lika, ona je autorica svih smiješnih Sekinih izjava, a njezina ideja bila je i pomalo pogrbljeno Sekino držanje, kao i maštovit odabir odjeće.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News