RADE ŠERBEDŽIJA

By

Rade Šerbedžija, glumac. Rođen je 27. srpnja 1946. u selu Bunjići (Titova Korenica). Roditelji 1952. sele u Vinkovce. R.Šerbedžija tu završava osmogodišnju školu i gimnaziju 1964. Kao glumac započeo je na daskama Gradskog amaterskog kazališta u pionirskoj predstavi Nosonja još 1957. Kao gimnazijalac se isticao nadahnutim recitiranjem i odličnim poznavanjem poezije i dramske književnosti.1964. igra zapaženu ulogu u Držićevom Skupu koji je bio na repertoaru gradskog kazališta.

Poslije gimnazije, Šerbedžija studira glumu na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu. Nakon završene akademije (1969) na kratko vrijeme je član nekoliko zagrebačkih kazališta ( Gavela i HNK), a zatim prelazi u sobodne profesionalne umjetnike vezujući se samo za pojedine dramske, filmske ili televizijske projekte.

Šerbedžijine glumačke kreacije su vrhunskog dometa, bilo da igra na kazališnim daskama, pred filmskim kamerama ili na televiziji. Kad igra, gluma mu je nepredvidiva i neizreciva, suptilna i dostojanstvena, a dikcija neponovljiva. Svojom osebujnom glumačkom ličnošću dao je ton dobro poznatim tragedijama, te filmovima i TV serijama: Hmalet.Kralj Lir, Ričard III, Crne ptice, Hajka, Kiklop, Nikla Tesla, U registraturi, Prosijaci i sinovi, Bombaški proces i drugima.

U ratu na prostorima bivše Jugoslavije nije se snašao. Htio je kao glumac spasiti Jugoslaviju. Lutao od Zagreba, Beograda do Sarajeva. Odlazi u svijet nakon glavne uloge dezertera Živojina Pavlovića(1992), prema Londonu i Hollywoodu. U svijetu uspjeva kao kazališni a još više kao filmski glumac. Glumi u početku sporedne uloge , a kasnije značajnije i vodeće uloge u filmovima Pred dozdot (Prije Kiše) (1994), Two Dads (1996), The Saint (1997), Broken English (1997), The Trace (1998), Space cowboys (2000), Snatch (2000).

Na filmu i serijama odglumio preko 100 uloga.

Preko nekad rimskih i Titovih Brijuna, vratio se u Hrvatsku predstavom Kralj Lear 2001 godine. Osnovao je u Puli novi teatar Ullysses.

Danas živi u Puli, Zgrebu i drugdje u svijetu.

Izvor: Hrvatski povjesni portal/kockice

You may also like

Hot News