XVI SMOTRA FOLKLORA “DANI KRALJICE KATARINE ” KRALJEVA SUTJESKA

By

Davne 1446. godine Katarina Kosača kći Stjepana Kosače poznatijeg kao “Hercega”, udala se za bosanskog kralja Stjepana Tomaša Kotromanića, te tako postala prva dama tadašnje zemlje Bosne. Djelovali su iz zidina kraljevskog grada srednjovjekovne Bosne” Bobovca”(područje današnje Kraljeve Sutjeske). Nakon 15.godina braka ostaje udovica, a dodjeljena titula kraljice majke joj je omogućavala daljnji život na kraljevskom dvoru. Slijedom tragičnih povjesnih događaja oko pada bosanske države Katarina je napustila Bosnu i okončala svoj teški životni put u vječnom Rimu, gdje je do posljednjeg dana radila na oslobađanju svoje zemlje i obrani svoje vjere. I danas žene u Kraljevoj Sutjesci nose crne marame u znak žalosti i poštovanja prema posljednjoj bosanskoj kraljici.

Već šesnaestu godinu za redom u čast kraljice Katarine upriličava se manifestacija “Dani kraljice Katarine”, te je i 25. listopada 2015. upriličena ista, na koj su nastupili KUD iz zemlje i regiona.

Prije samih nastupa slavljena je pučka misa u prepunoj lokalnoj crkvi Sv. Ivana Krstitielja. Po završetku mise uslijedili su nastupi društava i skupina pred brojnim hodočasnicima i lokalnim stanovništvom, a nastupili su : HFS “Bobovac” Čatići, HKUD ” Husino” Husino, HKUD “Ognjišta” Lug Brankovići Žepče, HKUD ” Fra petar Bakula ” Posušje, KUD “Mala Gorica” Sveta Nedjelja Hrvatska, ANIP Kakanj, HKUD “Brda”Široki Brijeg , KUD “Prosvjeta” Kakanj, KUD “Stari Hrast” 2000 Novi Travnik i HKD “Napredak” Zenica.

Na manifestaciji Dani Kraljice Katarine HKD “Napredak” Zenica nije nastupao par godina, svojim ovogodšnjim nastupom su opravdali da su jedni od najbolji intepreta izvorne glazbe bosanskih hrvata, što je publika prepoznala i nagradila ogromnim aplauzom i ovacijama.

20151025_14140120151025_141525

 

 

 

 

Nakon manifestacije upriličen je domjenak na kojem se igralo i pjevalo, te se čula glazba iz svih krajeva naše lijepe države.

Zahvaljujemo se predsjednici HFS “BOBOVAC”; Čatići Ani Dojčinov što nam je omogućila nastup na manifestaciji, a posebnnu zahvalnost upućujemo svim članovima Izvorne skupine HKD “Napredak” Zenica.

You may also like

Hot News