ZEMALJSKI MUZEJ PROSLAVIO 128. ROĐENDAN

By

Zemaljski muzej najstarija je moderna, kulturna i znanstvena institucija u BiH, koja je danas proslavila svoj 128. rođendan. Tim povodom svi posjetitelji Muzeja mogli su potpuno besplatno posjetiti sva odjeljenja.

Zemaljski muzej BiH  je zvanično otvoren 1888. godine, preživio je tri rata, a opstao i nakon što su većim dijelom obustavljeni grantovi za sedam bh. institucija kulture od značaja za državu, jer njihov pravni status nije riješen. Zbog financijskih poteškoća nakon ukidanja grantova, na tri godine zatvorio je svoja vrata, ali je 15. rujna prošle godine ponovno otvoren, što su mnogi dočekali s oduševljenjem.

Zgrada se sastoji od četiri zasebna paviljona, međusobno povezana terasama, s unutrašnjim atrijem gdje je smještea botanički vrt. Možete vidjeti i brojne preparirane životinje, poput ogromne ajkule (ulovljena ’70-ih godina prošlog vijeka u blizini Neuma!), kolekcije ruda, minerala, nevjerojatno velike leptire i džinovske bube. Tamo su i kosti mamuta, botanički vrt, preparirana ptica Kostoberina s rasponom krila od fascinantna tri metra, školjke i hobotnice, gljive i primjerci iz bosanskih šuma.

FOTOGALERIJA

You may also like

Hot News