APSCES-POSLJEDICA OŠTEĆENJA TKIVA

By

Apsces je bolna gnjojna upala uzrokovana bakterijskom infekcijom, a može se podijeliti na potkožni i tzv.duboki apsces u tkivima i organima, odnosno unutar tijela.
Apscesi najčešće nastaju u potkožnom tkivu i često su posljedica ubodne rane ili širenja bakterijske infekcije na mjestu ulaska bakterije preko posjekotine, opekline ili drugog oštećenja kože. Traumatske ozljede kože kod prometnih nesreća, sportske povrede, ali i tetovaže i “piercing” mogu biti mjesta ulaska bakterija i nastanka apscesa.apsces Simptomi su crvenilo (rubor), oteklina (tumor), toplina (calor) i bol (dolor), na mjestu nastanka potkožnog apscesa. Oko formiranog apscesa postoji kapsula (piogena membrana) koja predstavlja prepreku za širenje bakterijske infekcije u okolno tkivo. Time tijelo želi ograničiti upalni proces i spriječiti širenje, međutim takva membrana ujedno sprječava prodiranje antibiotika u samu apscesnu šupljinu. Šupljina nastaje kao posljedica invazije (prodora i umnožavanja) leukocita koji razaraju bakterije pri čemu nastaje šupljina sa bakterijama, gnojem i ostacima tkiva. Najčešći mikrobiološki uzročnici su zlatni stafilokok i beta-hemolitički streptokoki koji su uglavnom otporni na penicilin. Mogući su i drugi uzročnici npr. E.coli, Proteus mirabilis,kao i paraziti.

Apsces može nastati u potkožnom tkivu, ali i u usnoj šupljini, krajnicima, sinusima, mozgu, plućima, dojci, mišićima i tetivama ili nakon bilo kojeg operativnog zahvata. “Duboke” apscese teže je dijagnosticirati jer simptomi nisu vidljivi kao kod potkožnog apscesa. Dijagnosticiraju se najčešće koloe dopler zvukom, CT-om ili MR-om. liječenje ovisi o mjestu nastanka i ponekad potkožni apsces nije potrebno kirurški zbrinjavati, ali to je vrlo rijetko. Osnovni način liječenja je kirurškim rezom kapsule apscesa kako bi se odstranio sadržaj. Prema procjeni kirurga, stavlja se dren, a uzima se i uzorak za mikrobiološku analizu.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News