Imate li problema s hrkanjem izbjegavajte spavati na leđima

By

Spavanje na leđima uvelike doprinosi hrkanju. Razlog je taj što se, kada ležite na leđima, vaš jezik i meko nepce opuštaju na stražnjem dijelu grla, uzrokujući vibracije (zvuk hrkanja koji čujete)

Položaj spavanja svake noći može utjecati na sve, od daha do držanja tijela, pa čak i na kvalitetu sna koji dobivamo u cjelini. Jedan od glavnih ciljeva kada legnete noću trebao bi biti održavanje pravilnog poravnanja vrata i kralježnice, ali ljudima koji hrču je i ublažavanje hrkanja veliki prioritet. Ipak, postoji jedan položaj koji trebate izbjegavati ako hrkanje muči vas ili vašeg partnera.

Položaj spavanja koji uzrokuje hrkanje

Prema psihijatrici i stručnjakinji za spavanje Nishi Bhopal, spavanje na leđima uvelike doprinosi hrkanju. Razlog je taj što se, kada ležite na leđima, vaš jezik i meko nepce opuštaju na stražnjem dijelu grla, uzrokujući vibracije (zvuk hrkanja koji čujete). Srećom, postoji nekoliko jednostavnih rješenja ako želite prestati hrkati.

Kako se premjestiti

Kao što Bhopal objašnjava, ako primijetite da hrčete dok ste na leđima, najbolje je da ostanete ležati na boku koliko god možete. Najbolje bi bilo izbjegavati spavanje na trbuhu; to ne mora nužno uzrokovati hrkanje, ali je vrlo teško za vrat.

Fotolia,

– Postoji staromodni trik koji uključuje pričvršćivanje teniskih lopti na stražnju stranu pidžame kako bi spriječili da se prevrnete na leđa – kaže Bhopal. Postoje čak i uređaji za spavanje koji vibriraju kad god osjete da spavate na leđima.

– Možete postaviti čvrsti jastuk ili neki drugi jastuk iza sebe kako biste ostali na boku – dodaje. Možete pronaći one koji su ergonomski dizajnirani za bočno spavanje, uključujući i jastuke za tijelo, koji su prilično potporni i mogu bočno spavanje učiniti ugodnijim.

 

Ostali načini za olakšavanje hrkanja

Osim samog položaja spavanja, koji je vjerojatno najveći čimbenik koji treba imati na umu, neki drugi načini ublažavanja hrkanja uključuju izbjegavanje hrane koja uzrokuje upale, kao i izbjegavanje jedenja i pijenja alkohola prije spavanja. Sve ove stvari mogu pridonijeti otežanom disanju.

Woman sleeping in bed hugging soft white pillow

Prije spavanja možete napraviti i parenje lica, staviti traku za nos ili koristiti ovlaživač zraka kako biste otvorili dišne ​​putove. Još jedan ritual prije spavanja koji treba razmotriti je korištenje dodataka za spavanje, kao što je magnezij koji će vam pomoći da postignete bolji i kvalitetniji san. I naravno, ostanite hidratizirani jer i to može biti uzrok hrkanja.

Sve što otkrijete da vam pomaže kod zaustavljanja hrkanja – primjenjujte. Ne samo da hrkanje utječe na vaše disanje noću, već to znači i manje energije tijekom dana. Kada možemo dobro disati tijekom cijele noći, probudimo se osjećajući se odmorno i spremno za taj dan, a to je ono što dobar san i jest, piše Mind Body Green.

You may also like

Hot News