Koliko dugo virus gripe živi na tvrdim predmetima, robi, koži…

By

Virus gripe može živjeti do tri dana na tvrdim površinama poput rukohvata ili kvaki te od 8 do 12 sati na tkanini. Na koži virus može preživjeti oko pet minuta

Gripa je bolest sa simptomima koji mogu varirati od umjerene temperature, glavobolje, bolova u mišićima do smrtonosne infekcije. Lako se širi dodirom, no održavanje dobrih higijenskih navika poput pranja ruku može vam pomoći da izbjegnete bolest. Evo koliko dugo virus gripe može živjeti na različitim predmetima, od tvrdih površina do tkanine i drugih mekih površina.

I do 3 dana na tvrdim površinama

Virus gripe najduže živi na tvrdim površinama, kaže dr. Kelly Reynolds, doktorica mikrobioloških znanosti sa Sveučilišta u Arizoni.

– Virusi gripe preživljavaju 24 do 48 sati na nehrđajućem čeliku i plastici – kaže Reynolds. Kada se želite zaštititi od virusa na tvrdim površinama, trebali biste posebnu pažnju obratiti na predmete koji se često dodiruju, ali rijetko dezinficiraju, kaže Reynolds. To uključuje mobitele, kvake, slavine…

Od 8 do 12 sati na tkanini

Znanstvenici nemaju određeno objašnjenje zašto, ali to je možda zato što su tkanine poroznije od tvrdih površina. Studije pokazuju da virus gripe može živjeti samo 8 do 12 sati na tkanini.

Posteljina, posebno jastučnice i vaša odjeća mogu biti važna žarišna mjesta za viruse. Vaša perilica rublja nije dizajnirana za dezinfekciju odjeće, ali pranje s izbjeljivačem može vam pomoći da se riješite ustrajnih virusa. Također treba prati na najvećoj mogućoj temperaturi. Kada dezinficirate tkanine, najbolje je izbjegavati sprejeve na bazi izbjeljivača, jer oni mogu promijeniti boju tkanina, umjesto toga držite se sprejeva koji ne izbjeljuju sa sastojcima poput peroksida.

Oko 5 minuta na koži

Studija iz 2008. otkrila je da virus gripe na koži može živjeti samo oko 5 minuta. To je zato što naša koža proizvodi antimikrobne tvari koje pomažu u ubijanju klica i čuvaju nas od infekcije. Međutim, klice gripe mogu živjeti dulje ako je virus u sluzi. To znači da ako kihnete u svoje ruke, to će uzrokovati veće onečišćenje od pukog dodirivanja kvake.

Najbolji način da se riješite klica na rukama je pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi. Ako ste izvan kuće i nemate pristup kupaonici, sljedeća najbolja stvar je koristiti sredstvo za dezinfekciju ruku. Svakako provjerite naljepnicu i upotrijebite sredstvo za dezinfekciju koje sadrži najmanje 60% alkohola kako biste bili sigurni da može učinkovito ubiti viruse gripe.

Sljedeći važan korak koji trebate poduzeti ako mislite da su vam ruke kontaminirane jest da ne dodirujete lice, jer je to uobičajeni način širenja virusa.Gripa i drugi virusi mogu biti izuzetno zarazni bez primjerenih higijenskih mjera. Najlakši korak da se zaštitite je pranje ruku što je češće moguće, ali ako ste zabrinuti zbog infekcije, razmislite i o sterilizaciji visoko rizičnih predmeta, piše Insider./24sata.hr/

 

You may also like

Hot News